Френска лучена супа (постна)

Сгряваща и ароматна
Източник: Бон Апети
Дата: 12.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за супата:
6 глави лук
700 мл зеленчуков бульон
200 мл бяло вино
100 мл светъл соев сос
70 мл зехтин
4 стръка мащерка
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
100 г сурово кашу
3 филии бял хляб с дебела кора
1 с. л. хранителна мая
1 с. л. бял винен оцет
1/2 ч. л. сух чесън
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Френска лучена супа (постна)
Кашуто се накисва във вода за около 4 часа, отцежда се и се измива. След това се смила в блендер с хранителната мая, сухия чесън, оцета, сол на вкус и 150 мл вода.
2
Френска лучена супа (постна) 2
Трябва да се получи не много гъста каша, която се прехвърля в касерола и се загрява на умерен огън, докато се сгъсти. Дърпа се от котлона, покрива се с фолио, за да не хваща кора, и се оставя да се охлади.
3
Френска лучена супа (постна) 3
Филийките хляб се нарязват.
4
Френска лучена супа (постна) 4
Лукът за супата се реже на полумесеци. Запържва се в зехтина, заедно с накълцания чесън и мащерката, посолява се и се готви, докато се карамелизира.
5
Френска лучена супа (постна) 5
Наливат се виното, соевият сос, бульонът и се готви още около 20 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.
6
Френска лучена супа (постна) 6
Супата се разпределя в огнеупорни купички, във всяка се поставя филийка хляб, намазана със сместа с кашу.
7
Френска лучена супа (постна) 7
Запича се за около 5 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
8
Френска лучена супа (постна) 8
Сервира се гореща, с листенца мащерка.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

29.11.2017
Благодаря!
2.
Изпрати
лично съобщение

29.11.2017
В оригналната супа, задължително се ползва масло при запържването на лука. Изобщо френска кухня, без масло :))) Иначе, вариациите в уж оригиналната рецепта са много. Букет гарни от подправки. Телешки бульон (уж задължителен)... Анасонова напитка - разбирай перно... Успешно се ползва и узо и българска мастика ...
1.
Изпрати
лично съобщение

29.11.2017
Може ли да се приеме ,че е оригиналната рецепта, само разликата , че вместо сирене сте използвали кашу?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


160 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: