Фокача с маслини и паста от чушки

Източник: Gogo Dzhagalow
ТИТЛА: Чирак
Дата: 06.12.2015
Фокача с маслини и паста от чушки
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
100-200 г маслини
печени чушки
1/2 люта чушка
100 мл олио
1 пакетче прясна мая
сол
захар
сирене (или кашкавал)
2 яйца
сушени домати (или пресни чери домати)
риган
босилек
планинска мащерка


Начин на приготвяне:
1
От брашното, размитата мая, жълтъка на едното яйце, 1 с. л. сол, 1 с. л. захар и 2 с. л. олио се замесва меко тесто (като за пица) и се оставя да втаса за около час и половина.
2
Пастата се приготвя като чушките се обелват и се слагат в чопър, заедно с 1-2 с. л. олио, босилек и наситнената люта чушка. Всичко се смила, докато се получи гъста паста.

3
Маслините се почистват от костилките и се нарязват наедро.
4
Сушените домати (или чери доматите) се наситняват и се смесват с 1 с. л. олио и разбития белтък от яйцето, използвано за тестото.

5
Смесете пастата с маслините. Нарежете сиренето на малки кубчета, с размер от около 1 см.

6
След като удвои обема си разделете тестото на няколко еднакви по големина топки и ги разтегнете с ръце, като оформите питки с диаметър от около 10 см.
7
Намажете питките с разбития белтък, олиото и доматите.
8
Направете във всяка питка 6 до 8 дупки с пръст и разпределете отгоре равни части сирене на кубчета и паста с чушки и маслини.

9
Оставете питките да починат за около половин час в намазнена с олио и набрашнена тава (или застлана с хартия за печене).
10
Изпечете питките до златисто, в загрята на 220 градуса фурна - за около 20-25 минути.



Съвети:
Във фурната, под тавата с питките сложете тава с вода - така питките стават по-вкусни.

Пет минути преди да извадите питките от фурната ги поръсете с настърган кашкавал и ги върнете обратно във фурната, докато кашкавалът се запече.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: