Фокача „Градина“

Източник: Бон Апети
Дата: 19.04.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
600 г брашно
25 г жива мая
2 с.л. мед
15 г сол
3 с.л. зехтин „Екстра върджин”
400 мл хладка вода
3 с.л. зехтин за намазване

за емулсията:
75 мл зехтин
30 мл вода
за поръсване:
едро счукана морска сол на вкус

за декорация (по желание):
мащерка, розмарин, червен лук, чушки в различни цветове, шарени чери домати, тиквичка, маслини


Начин на приготвяне:
1
Фокача „Градина“
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода, добавя се 1 супена лъжица мед, поръсва се малко брашно и се оставя да шупне.
2
Фокача „Градина“ 2
В купата на кухненската машина се сипват останалата вода, 1 супена лъжица от зехтина, останалия мед, половината от брашното и солта.
3
Фокача „Градина“ 3
Замесва се тесто.
4
Фокача „Градина“ 4
В купата се сипва шупналата мая, размесва се за кратко, след което постепенно се добавя останалото брашно.
5
Фокача „Градина“ 5
Меси се около 5 минути, след което постепенно се налива останалият зехтин.
6
Фокача „Градина“ 6
Меси се още около 15 минути.
7
Фокача „Градина“ 7
Купата се изважда, покрива се с кърпа и тестото се оставя да втасва на топло докато удвои обема си- за около 1 час.
8
Фокача „Градина“ 8
Тавата на фурната се намазва със зехтин.
9
Фокача „Градина“ 9
Тестото се изсипва в нея, обръща се, за да се намазни от всички страни, след което се разстила, така че да покрие цялата тава.
10
Фокача „Градина“ 10
Покрива се и отново се оставя да втаса на топло за половин час.
11
Фокача „Градина“ 11
Водата и зехтина се разбъркват до получаване на емулсия.
12
Фокача „Градина“ 12
Във втасалото тесто с пръсти се правят вдлъбнатини.
13
Фокача „Градина“ 13
Фокачата се полива с емулсията. Във вдлъбнатините може да има повече от нея.
14
Фокача „Градина“ 14
Поръсва се с грубо счукана морска сол .
15
Фокача „Градина“ 15
По желание се декорира със зеленчуци. Пече се в долната половина на предварително загрята фурна на 200 градуса, с вентилатор, за 15 - 20 минути.
16
Фокача „Градина“ 16
Изважда се върху решетка, за да не се овлажни от парата, която се отделя, ако се сложи направо в чиния.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

20.06.2024
Здравейте Миленка, много се радваме, че нашето предложение ви е харесало и е станало любимо:) Ще очакваме отзиви и за други наши рецепти. Поздрави от нас.
3.
Изпрати
лично съобщение

19.06.2024
Страхотна рецепта. Направих я два пъти през ден. Вече я обожаваме. Декорирах само с чери домати и поръсих с исландска вулканична сол.
2.
Изпрати
лично съобщение

01.05.2024
Карамел, да, емулсията помага за хрупкавата коричка:) Ще очакваме отзиви и за други наши рецепти. Поздрави от нас:)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2024
Аз изпехох фокачата върху хартия за печене и разстелих тестото направо с помощта на емулсията, така че от нея имаше под и над тестото. Получи се много вкусна коричка от хрупкаво тесто отдолу, точно същата не ми се е получавала досега, вероятно е заради тази нова за мен емулсия от вода и зехтин, за чиято направа ползвах пасатора. Поръсих с всичко изброено без лука, без да прекалявам, точно сега има и свежа мащерка. Много вкусна фокача, особено докато беше топла и хрупкава.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


203 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: