Флорентински сладкиш

Мек и деликатен десерт
Източник: Веселин Стоев
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 09.12.2017
Флорентински сладкиш
 
Необходими продукти:
300 г брашно
20 г мая
70 мл прясно мляко
100 г захар
100 г краве масло
1 яйце
2 жълтъка
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
1 щипка сол
сокът и кората от 1 портокал
пудра захар и какао за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Разтворете маята в хладкото мляко. В купа, смесете брашното и разтворената мая, докато се образува тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете на топло и сухо място, да втаса за около час или докато удвои обема си.

2
Разбийте разтопеното масло със захарта, яйцето и жълтъците, настърганата портокалова кора, сока от портокала, ванилията и солта, до гладка смес. Към втасалото тесто внимателно добавете течната яйчена смес и разбъркайте, до хомогенизиране.

3
Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене. Намаслете добре и изсипете сместа. Отново покрийте с кърпа и оставете да почива още 1 час или докато пак удвои обема си.

4
Печем около 45-50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Съвет:
Когато сладкишът се охлади напълно, се поръсва обилно с пудра захар и за разкош и спазване на флорентинската традиция, може да го украсите със шаблон на флорентинска лилия, покрит с какао.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2018
Времето за подготовка и времето за печене са две различни неща. При положение, че съм спазвал рецептата и изглежда по този начин и се е получило си е ваше решение дали ще я пробвате.
1.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2018
Интересна рецепта. Само дето май не си съответства като цяло. Не знам как така 50 мл. мляко ще се смеси с 300 гр. брашно и ще се получи тесто. Също така може да не съм най-добрата готвачка, но мисля, че поне мога да смятам - двете втасвания са 2 часа и още 50 мин. за печене не дават 1ч. и 30 минути, а двойно повече. Не мисля, че ще пробвам да готвя по ваши рецепти.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


151 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: