Финландска коледна шунка

Лесно за приготвяне и нетрадициоонно като комбинация на вкусове
Източник: Бон Апети
Дата: 12.12.2011
Финландска коледна шунка
 
Необходими продукти:
2 кг шунка от бут с кожа

за сместа:
100 г дижонска горчица
100 г трохи от хляб
2 с. л. захар
4–5 карамфилчета
50 мл бяло вино
1/2 с. л. мед
50 мл готварска сметана

за карамелените картофи:
1,8 кг дребни картофи (с по-тънка кожа)
8–10 с. л. краве масло
12 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Финландска коледна шунка

Върху шунката се правят ромбоидни разрези и се слага върху скара, в тава, да се пече в загрята на 125 градуса фурна за 2 часа.


2
Финландска коледна шунка 2

Продуктите за сместа се разбъркват, като карамфилчетата се стриват предварително. Шунката се намазва и се пече още 10–15 минути на 240 градуса, докато хване карамелена коричка.


3
Финландска коледна шунка 3

Картофите се сваряват в подсолена вода или на пара. Отцеждат се и се нарязват надве.


4
Финландска коледна шунка 4

Захарта се карамелизира в тиган, прибавя се маслото и когато се получи кафяв сос, се прибавят картофите. Овкусяват се със сол и черен пипер. Карамелът трябва добре да ги покрие от всички страни. Сервират се веднага с шунката.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: