Филе от риба меч с гарнитура от задушени зеленчуци

Гост: Тимиос Ананасополус, ресторант
Източник: Бон Апети
Дата: 21.11.2005
Филе от риба меч с  гарнитура от задушени зеленчуци
 
Необходими продукти:
500 г котлет от риба меч
1 тиквичка
1 морков
1/2 стрък праз лук
1 шепа лапад
1 шепа спанак
1 шепа бяло радичо
1 с. л. узо
3-4 с. л. зехтин
черен пипер и сол на вкус
2 с. л. нарязан магданоз
2 с. л. копър

за маринатата:
1 л зехтин
300 мл лимонов сок
1-2 дафинови листа
2-3 с. л. копър
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус

за винегрета:
150 мл зехтин
100 мл портокалов сок
100 мл лимонов сок
1 с. л. мед
1 ч. л. горчица


Начин на приготвяне:
1
Филе от риба меч с  гарнитура от задушени зеленчуци
Зехтинът и лимоновият сок за маринатата се наливат в дълбока купа, добавят се дафинов лист и копър, посолява се, поръсва се с черен пипер на вкус и се разбърква добре. Рибата се оставя да престои в маринатата около 2 часа. След това се изпича на скара.
2
Филе от риба меч с  гарнитура от задушени зеленчуци 2
Лукът се нарязва наситно, тиквичката и морковът – на тънки ивички (част от моркова се запазва за декорация). Листните зеленчуци се накъсват наедро.
3
Филе от риба меч с  гарнитура от задушени зеленчуци 3
Лукът, тиквичката и морковът се запържват 3-4 минути в предварително загрят зехтин. Налива се узото и когато се изпари, се прибавят листните зеленчуци. Задушава се не повече от 1 минута и съдът се оттегля от котлона.
4
Филе от риба меч с  гарнитура от задушени зеленчуци 4
Приговя се винегрет, като в купа се смесват зехтинът, портокаловият и лимоновият сок, медът и горчицата. Посолява се и се разбърква добре.
5
Филе от риба меч с  гарнитура от задушени зеленчуци 5
В плоска чиния се поставя метален пръстен и в него се сипват задушените зеленчуци. Пръстенът се маха и отгоре се слага изпечената риба. Залива се с винегрета и се декорира с настърган морков и нарязани наситно копър и магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: