Филе от гъби „Портобело“ с крем сос

Веган, вегетарианска или просто много вкусна рецепта с гъби
Източник: sailvegan
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 09.11.2017
Филе от гъби „Портобело“ с крем сос
Филе от гъби „Портобело“ с крем сос
 
Необходими продукти:
2 големи гъби „Портобело“ (или 3 средно големи)
растително масло (олио)
пресен босилек
черен пипер на вкус

за маринатата:
3 скилидки чесън
2 с. л. балсамов оцет
1 ч. л. зехтин „Екстра върджин“
3/4 ч. л. пушен червен пипер
2 ч. л. соев сос тамари (или обикновен соев сос)
2 ч. л. сок от лимон
1 с. л. бяло вино
1 щипка сол
черен пипер на вкус

за соса:
1/2 ч. л. растително масло (олио)
1 средно голяма глава лук
5 скилидки чесън
1/4 ч. ч. сурово кашу
1 с. л. царевично нишесте (или брашно)
1/2 ч. ч. вода
1 с. л. сок от лимон
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 с. л. хранителна мая (по желание)
1-2 с. л. бяло вино
1/2 ч. л. сол (или на вкус)
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
В плитък съд смесете всички съставки за маринатата. Сложете гъбите в чинията и ги залейте с маринатата. Оставете ги да престоят така 10-15 минути.

2
Загрейте грил-тиган или друг подходящ съд на средна температура. Добавете масло в тигана. Когато се сгорещи, сложете гъбите, похлупете съда (но не изцяло) и гответе 3-4 минути от всяка страна. Ако гъбите са тънки, те ще се сготвят за посоченото време. Ако са по-дебели, прехвърлете ги във фурна и ги изпечете за 15 минути на 180 градуса.
3
За соса загрейте маслото в тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук, наситнения чесън и щипка сол, и гответе, докато зеленчуците омекнат (без да загарят) и придобият златист цвят.

4
Прехвърлете половината от сместа в блендер. Добавете останалите съставки за соса и пасирайте, до гладка смес.

5
Изсипете сместа в тигана при останалите чесън и лук, и гответе на умерена температура, докато сосът се сгъсти. Опитайте на вкус и посолете, ако е необходимо.
6
Поднесете гъбите, полети със соса и поръсени с листенца пресен босилек и черен пипер.


Съвети:
Почистете гъбите с влажна кърпа, преди да ги залеете с маринатата.

Накиснете кашуто предварително за 15 минути в гореща вода.

За да обогатите вкуса на соса може да добавите щипка мащерка и 1 ч. л. соев сос.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


209 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: