Феерия от цветове

Източник: Бон Апети
Дата: 15.05.2010
Феерия от цветове
 
Необходими продукти:
1 голям морков
1 глава цвекло
1 стрък лук
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Феерия от цветове
От моркова се използва по-дебелата част, като трябва да е дълга 6–7 см. Почиства се добре.

2
Феерия от цветове 2
Разрязва се по дължина на парчета с дебелина 3 мм.
3
Феерия от цветове 3
От всяко парче се оформя листо, като се започва от по-широката към по-тънката страна на моркова.
4
Феерия от цветове 4
Изрязва се от едната страна, след това се обръща на 180 градуса и се изрязва отново.
5
Феерия от цветове 5
Почистват се краищата му, за да няма ръбове.
6
Феерия от цветове 6
Прави се двоен разрез в средата под формата на S.
7
Феерия от цветове 7
От двете страни на S-образния разрез се правят малки прорези под формата на листенца, които да наподобяват жилките на листото.
8
Феерия от цветове 8
Отстрани се правят триъгълни прорези, които да имитират назъбването на листенцето, като следват вътрешните прорези, след това се поставя във вода с лимоновия сок. По същия начин се изрязва цвеклото, но при него готовите листенца не се слагат във вода с лимон, а със сол и преди да се поднесат, се намазват с олио, за да не засъхват.
9
Феерия от цветове 9
Лукът се почиства – бялата част се отстранява и се изрязва колкото дланта. Листата му се режат на две по ширина, като се оставят цели само вътрешните пера. Изрязаните пера се запазват (от тях се правят цветя). Листата се разполовяват: започва се от вътрешната страна, като се придържа, за да са равномерни. Ножът се обръща откъм нережещата страна и разполовените листа се накъдрят като панделки. Бялата част на лука се изрязва под наклон. След това се поставя в лимоновата вода за около 30 минути, за да се донакъдри. От изрязаната бяла част се прави цвете, като тя се разрязва, както режем краставицата за таратор, и отново се слага във водата.
10
Феерия от цветове 10
Подреждат се в чинията като цветя или според това какъв ефект се търси.

 

Съвет:

Ако морковът започне да се цепи, трябва да го смените.

 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


167 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: