Фасулена разядка със сушени домати

Здравословно предястие с розмарин, джоджен и кимион, поднесено с маруля и арабска питка
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Фасулена разядка със сушени домати
 
Необходими продукти:
200 г зрял фасул
15 бр. сушени домати
2 малки глави лук (100 г)
1 стрък пресен чесън
1 шепа маслини
4 арабски питки
10 връхчета розмарин (1/2 ч. л. сушен)
7-8 стръка магданоз
3-4 листа маруля
2 стръка пресен джоджен
1 - 1 1/2 к. ч. зехтин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. кимион


Начин на приготвяне:
1
Фасулена разядка със сушени домати
Фасулът се залива със студена вода и се оставя да набъбне. След това водата се излива и се налива нова. Когато фасулът набъбне още, водата се сменя за пореден път и фасулът се сварява.
2
Фасулена разядка със сушени домати 2
Лукът и чесънът се нарязват наситно. Сушените домати се заливат с гореща вода и се оставят да престоят 10 минути, за да набъбнат. След това също се нарязват наситно.

3
Фасулена разядка със сушени домати 3
Лукът се запържва в 4-5 с. л. предварително загрят зехтин. Щом се зачерви, се добавя наситненият чесън и постепенно се сипва свареният фасул заедно с малко от водата му. Намачква се добре. Щом течността се изпари, се подправя с розмарин.
4
Фасулена разядка със сушени домати 4
Силата на огъня се намалява, фасулът се посолява, намачква се добре и се оттегля от котлона. Подправя се с червен пипер, връща се на котлона и се добавят сушените домати, наситненият джоджен, кимионът и зехтинът, като мачкането продължава.
5
Фасулена разядка със сушени домати 5
Разядката се разпределя в предварително намазнени купички, като се притиска добре с лъжица. Купичките се обръщат върху подходящи чинии. Порциите се украсяват с кръгчета маслини, поливат се със зехтин и се поръсват с наситнен магданоз.
6
Фасулена разядка със сушени домати 6
В единия край на чиниите се поставят ивички маруля. Арабските питки се затоплят върху сух тиган и се нарязват на триъгълници, които се нареждат отстрани на порциите. Сервира се.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: