Езо-гелин пилаф

Авторска импровизация върху рецептата за една от най-известните турски супи с червена леща и джоджен
Източник: Бон Апети
Дата: 25.01.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200-250 г ориз
60-80 г масло
1 с. л. доматено пюре
2 червени чушки
2 скилидки чесън
1/2 глава лук (80 г)
1/2 ч. ч. червена леща
2 кубчета телешки бульон
2 с. л. кедрово семе
1 ч. л. джоджен
сокът от 1/2 лимон
лют пипер, черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Езо-гелин пилаф
Червената леща се слага в тенджера, залива се с три части вода и се сварява.
2
Езо-гелин пилаф 2
Кубчетата бульон се слагат в купа, заливат се 1 л вряла вода и се оставят да се разтворят.
3
Езо-гелин пилаф 3
Лукът и чесънът се нарязват наситно. Сипват се в тенджера с предварително загрятото масло и се запържват заедно с кедровото семе за 2 минути.
4
Езо-гелин пилаф 4
След това се сипва оризът, разбърква се и се пържи 2-3 минути.
5
Езо-гелин пилаф 5
Чушките се нарязват наситно, добавят се при запържения ориз и се разбъркват.
6
Езо-гелин пилаф 6
След 2 минути се наливат 750 мл от бульона и се оставя да ври на тих огън.
7
Езо-гелин пилаф 7
Сварената леща се посолява, добавя се доматеното пюре и се разбърква внимателно, така че да не се разпаднат зърната.
8
Езо-гелин пилаф 8
Поръсва се с лют пипер, черен пипер и джоджен, залива се с лимоновия сок и се изсипва при сварения ориз. Ястието се разбърква и се оттегля от котлона.
9
Езо-гелин пилаф 9
При сервиране в порционна чиния се поставя метален пръстен, който се пълни с езо-гелин пилаф и след това внимателно се изважда.
10
Езо-гелин пилаф 10
Езо-гелин пилаф може да се поднесе като гарнитура към симид-кебап.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: