за профитеролите:
120 г брашно
4 яйца
125 мл прясно мляко
100 г краве масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
кората от 1 лимон
125 мл вода
за ваниловия крем за профитеролите:
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
6 с. л. захар
4 с. л. царевично нишесте
2 ванилии
1/3 ч. л. сол
за блата:
140 г брашно
120 г пудра захар
6 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
за крема брюле:
12 жълтъка
1 л животинска сметана
300 мл сладкарска сметана
180 г захар
100 г бонбони теменужки или виолетки
1/2 пакетче желатин
за завършване на тортата:
100 г бяла захар
150 мл сладкарска сметана
В тенджера се кипва млякото за профитеролите, заедно с водата и настърганата лимонова кора. Добавят се захарта, после маслото и накрая солта.
Добавя се брашното, като се бърка енергично, с дървена лъжица, за да не се получат бучки. Когато тестото стане на топка, която се отделя от стените на съда. Сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади.
Прибавят се яйцата, едно по едно, като се бърка непрекъснато, докато се получи гладко парено тесто.
Тестото се прехвърля в пош. В две тави, покрити с пергаментова хартия, се оформят профитероли (както се оформят целувки). Връхчетата се притискат с мокър пръст, защото бързо прегарят при печене.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 18–20 минути. Фурната не трябва да се отваря, защото еклерите ще спаднат.
В касерола се сипва захарта за ваниловия крем. Налива се млякото, като малка част от него се заделя и в него се разтваря нишестето. Кипва се, прибавя се разтвореното нишесте и се вари докато се сгъсти, като се бърка постоянно.
Жълтъците се разбиват и се наливат при непрекъснато бъркане. Ароматизира се с ванилията, слага се солта и съдът се сваля от огъня. Кремът се прехвърля в чиста купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. После се разбива с миксер.
Брашното за блата се смесва с ванилията и бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта с миксер, докато удвоят обема си. Постепенно се добавя брашното, като се разбърква с лъжица, докато яйчената смес го поеме изцяло. Прибавя се настърганата лимонова кора.
Тестото се изсипва във форма за кейк (с диаметър 26 см), покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 190 градуса фурна за 20–30 минути.
Готовият блат се охлажда и разрязва надве.
Жълтъците за крема брюле се разбиват със захарта. Налива се животинската сметана и съдът се слага на котлона на водна баня.
Бонбоните се натрошават и се слагат в сместа. Бърка се докато се сгъсти. Времето за престой на огъня е продължително, тъй като сместа е голямо количество. Трябва да се получи крем с консистенция на пудинг.
Оставя се леко да се охлади и се смесва с разбитата на сняг сладкарска сметана. Желатинът се слага в 3–4 с. л. студена вода, да набъбне. После се разтваря на водна баня и се прибавя на тънка струйка при постоянно към яйчената смес.
Охладените прифитероли се напълват с ваниловия крем, с помощта на пош. Заделят се няколко за украса на тортата.
Във форма за кейк се слага единият блат и отгоре се налива малко от крема брюле.
Отгоре се подреждат профитероли – един до друг. Заливат се с крем така, че да ги покрие.
Слага се другият блат и се залива с останалият крем брюле. Тортата се оставя да се охлади и да стегне желатина.
После формата се отстранява и стените на тортата се заглаждат с разбитата сладкарска сметана.
Захарта за карамела се загрява в касерола, докато се получи карамел с кехлибарен цвят. Оставя се леко да стегне и заделените профитероли се потапят в карамела, само в горната си част. С пръсти се издърпват нишки от карамела за украса.
Тортата се украсява със заделените профитероли и с карамелените нишки и се оставя да стегне в хладилник.