Еклерова торта със заквасена сметана и карамел

Източник: Даниела Милева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 11.03.2017
Еклерова торта със заквасена сметана и карамел
 
Необходими продукти:
за блатовете:
4 яйца
4 с. л. захар
4 с. л. брашно
4 с. л. бадемов крокан

за пълнежа:
200 мл сладкарска сметана
1 пакетче желатин
400 г заквасена сметана
250 г кондензирано мляко
12 еклера

за украса:
10-12 мини еклера
100 мл сладкарска сметана
бадемов крокан

за карамела:
50 г захар
100 мл кондензирано мляко


Начин на приготвяне:
1
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте с миксер на сняг, заедно със захарта Добавете жълтъците един по един, като не спирате да разбивате. Пресейте брашното и го добавете на порции, като разбърквате с въртеливи движения, до усвояване на брашното.
2
Добавете крокана и разбъркайте, за да се разпредели равномерно в сместа. Изсипете в застлана с хартия за печене форма за торта (с диаметър 24 см) и изпечете блата за 20 минути в загрята на 150 градуса фурна. Оставете готовият блат да се охлади, след което го разрежете на две части.
3
Пригответе пълнежа като накиснете желатина в малко студена вода (2-3 с. л.) и го оставите да набъбне за няколко минути. След това загрейте около 100 мл от сладкарската сметана и сипете в нея набъбналия желатин. Бъркайте, докато желатинът се разтопи напълно.
4
Разбийте с миксер заквасената сметана и кондензираното мляко, до хомогенна смес. Добавете сметаната с желатина на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Важно е, всички продукти да са със стайна температура.
5
Разбийте останалата част от сладкарската сметана на твърд сняг. Добавете я в крема, като разбърквате с въртеливи движения, за да запазите сместа бухнала.
6
Сглобете тортата като поставите единия блат във формата за торта. Отгоре разпределете половината крем. Подредете еклерите на малки разстояния един от друг, запълнете и покрийте с останалия крем. Поставете втория блат. Приберете тортата в хладилника за няколко часа за да се стегне.
7
Разбийте на сняг сладкарската сметана за украсата. Извадете тортата от формата и я намажете от всички страни с разбитата сметана. Отгоре поръсете с крокан и залепете и по стените. По желание украсете с разбитата сметана с помощта на шприц (с накрайник по избор).


8
Карамелизирайте захарта, докато се получи светъл карамел. Прибавете кондензираното мляко и разбъркайте, до хомогенна смес. Залепете мини еклерчетата върху тортата с карамела.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


198 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: