Еклерова торта с ягоди

Едва ли този вкус има нужда от специално представяне
Източник: Бон Апети
Дата: 10.04.2013
Еклерова торта с ягоди
 
Необходими продукти:
за блата:
300 г обикновени бисквити
125 г краве масло
2 с. л. мед

за профитеролите:
1 ч. ч. брашно за козунак
4 яйца
125 г краве масло
1 ч. ч. вода
1 ч. л. захар
1 шипка сол

за пълнежа на профитеролите:
250 мл животинска сметана
50 г захар
1 шушулка ванилия

за крема:
600 г кисело мляко
300 г бял шоколад
200 г сладкарска сметана
1 пакетче желатин

за гарниране:
500 г ягоди
1/4 пакетче желатин


Начин на приготвяне:
1
Еклерова торта с ягоди

Бисквитите се начупват, смесват се с меда и разтопеното масло. Изсипват се в квадратна форма за торта с регулиращи се стени (24х26 см), поставена върху пергаментова хартия. Притиска се с лъжица. Блатът се пече за 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след това се охлажда.

 


2
Еклерова торта с ягоди 2

Водата за профитеролите се налива в касерола заедно с маслото, солта и захарта.  Когато маслото се разтопи, се сипва брашното и се бърка докато се образува тестена топка, която лесно се отделя от стените на съда. След това се охлажда.

 


3
Еклерова торта с ягоди 3

Към тестото се прибавят яйцата – едно по едно, като се разбива с миксер.

 


4
Еклерова торта с ягоди 4

Тестото се слага в пош, оформят се профитероли в плитка тава със силиконов килим. Връхчетата се натискат с мокър пръст, за да не изгорят при печене.

 


5
Еклерова торта с ягоди 5

Профитеролите се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 20 минути, като фурната през това време не се отваря. Охлаждат се.

 


6
Еклерова торта с ягоди 6

Животинската сметана за пълнежа се разбива със захарта и семенцата от шушулка ванилия. Сместа се слага в пош. Охладените профитероли се пълнят със сместа.

 


7
Еклерова торта с ягоди 7

Желатинът за крема се накисва в 60 мл студена вода. Белият шоколад се разтваря на водна баня. Киселото мляко се слага в купа и след като шоколадът се разтопи, се поставя на мястото му, на водната баня, за около 2–3 минути, колкото да се затопли леко. Сметаната за крема се разбива добре.

 


8
Еклерова торта с ягоди 8

Смесват се разтопения шоколад, затопленото кисело мляко, разтопения в микровълнова за 10 секунди желатин и разбитата сметана.

 


9
Еклерова торта с ягоди 9

Върху охладения блат се поставя 1/3 от шоколадовия крем, отгоре се подреждат плътно профитеролите.

 


10
Еклерова торта с ягоди 10

Заливат се с останалия крем и тортата се оставя в хладилник да стегне поне за 5 часа.

 


11
Еклерова торта с ягоди 11

След това се освобождава от формата и отгоре се подреждат нарязаните на филийки ягоди.

 


12
Еклерова торта с ягоди 12

Те се намазват леко с предварително накиснатия в 2 с. л. вода и след това разтворен в микровълнова фурна за 10 секунди желатин. Целта е да се получи гланц и плодовете да запазят дълго време свежестта си.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

07.04.2016
Здравейте, искам да попитам можем ли да използваме хартия, вместо силиконово килимче, при изпичането на профитеролите?
6.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2014
Най-хубавата торта която съм правила някога
5.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2013
Много лека и изключително вкусна торта! Определено си струва да се отдели необходимото време за приготвянето й!
4.
Изпрати
лично съобщение

13.08.2013
Страхотна торта!Много лека и вкусна!Гостите ми останаха очаровани!
3.
Изпрати
лично съобщение

08.08.2013
Много ми допадна този вкус!Правих я и като плодова пита отгоре....
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: