за тестото:
220 г брашно
100 г краве масло
375 мл вода
7 яйца
1 с. л. захар
1 щипка сол
1 жълтък за намазване
2 с. л. филирани бадеми за поръсване
за крема:
600 мл прясно мляко
6 жълтъка
125 г захар
30 г царевично нишесте
10 г брашно
1 шушулка ванилия
15 г краве масло
за сметаната:
300 мл животинска сметана
1 с. л. захар
за хрупкавите бадеми:
90 г захар
90 г филирани бадеми
за сглобяването:
300 г ягоди
пудра захар за поръсване
Маслото, захарта и солта за тестото се слагат във водата на котлона. Щом се разтворят се свалят от огъня, сипва се брашното, при непрестанно бъркане. Съдът се връща на огъня и се бърка докато се получи гладка тестена топка, която се отделя от стените.
Оставя се да се охлади и при непрекъснато бъркане с миксер, едно по едно, се прибавят яйцата.
Върху пергаментова хартия, с молив, се очертава кръг с диаметър 20 см, с помощта на чиния. Пергамента се поставя в тава с очертанието надолу.
Тестото се оформя по кръга с помощта на пош, като се правят два кръга един до друг, а върху тях, още два - на височина. Трябва да се получи голям геврек. По същия начин се оформя още едно колело. Тестото се намазва с разбития жълтък и се поръсва с филираните бадеми .
Пече се за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, след това температурата се редуцира до 180 градуса, и се пече за още 15–20 минути. Изважда се върху решетка и се оставя да изстине.
Млякото за крема се кипва заедно с ванилията. Жълтъците се смесват със захарта, брашното и нишестето. Горещото мляко се налива към тях на тънка струя. Ванилията се отстранява , кремът се вари докато се сгъсти. Оставя се леко да се охлади и се слага маслото. Разбърква се.
Захарта за хрупкавите бадеми се загрява в касерола, до получаването на карамел. Добре е по ъглите на съда да се маже с четка потопена във вода, за да не се получи пръстен от изгоряла захар. Прибавят се бадемите и се разбърква.
Сместа още топла се изсипва върху пергаментова хартия (или силиконово килимче). Размазва се, отгоре се слага второ парче хартия и карамелът се разточва с точилка на тънка кора.
Оставя се да се охлади напълно и се нарязва надребно с нож. Прибавя се към напълно охладеният крем.
Сметаната се разбива със захарта до пухкавост. Кремът се прибавя към нея и се разбърква внимателно.
Тестеното колело се разрязва надве и върху долната част се слага част от крема с помощта на пош. Отгоре се разпределят половината ягоди, разрязани наполовина и се покрива с другата част от еклера.
Поръсва се с пудра захар и се поднася. Така се оформя и втория еклер.