Египетска торта

Елегантен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 01.02.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блатовете:
120 г печени цели лешници (без сол)
6 белтъка
6 с. л. захар
2 с. л. брашно
1 щипка сол

за ваниловия крем:
8 жълтъка
450 мл прясно мляко
170 г краве масло (меко)
160 г захар
2 с. л. царевично нишесте
1 шушулка ванилия

за сметановия крем:
250 мл животинска сметана
240 г захар
160 г печени белени лешници (без сол)


Начин на приготвяне:
1
Египетска торта
Белтъците се разбиват с щипка сол на пяна. Добавя се захарта и се разбиват с миксер на сняг.
2
Египетска торта 2
Към тях се прибавят накълцаните лешници и брашното.
3
Египетска торта 3
Сместа се разпределя в 3 форми за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 10–12 минути. Охлаждат се.
4
Египетска торта 4
Малка част от млякото за ваниловия крем се заделя, а останалото се загрява със захарта и разделената на две шушулка ванилия.
5
Египетска торта 5
Жълтъците се разбъркват със заделеното студеното мляко и с нишестето. Към тях малко по малко се налива топлото мляко. Сместа се вари на умерен огън, докато се сгъсти. Шушулките от ванилията се отстраняват, а кремът се охлажда.
6
Египетска торта 6
Около 40 г от захарта за сметановия крем се заделят, а останалата се карамелизира на умерен огън.
7
Египетска торта 7
Готовият карамел се излива върху силиконов килим и се оставя да се охлади.
8
Египетска торта 8
Сметаната се разбива с останалата захар, докато стане пухкава.
9
Египетска торта 9
Карамелът и ядките се натрошават с точилка. Част от тях се заделя за украса.
10
Египетска торта 10
Разбитата сметана се разбърква с останалите ядки и карамел.
11
Египетска торта 11
Ваниловият крем се разбива с миксер и малко по малко се добавя маслото.
12
Египетска торта 12
Тортата се сглобява върху основа с помощта на пръстен, като се редят блат, ванилов крем, сметанов крем, отново блат и така, докато свършат продуктите.
13
Египетска торта 13
Завършва се със сметанов крем. Тортата се оставя в хладилник поне за 4 часа.
14
Египетска торта 14
След това се поръсва със заделените ядки и карамел и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2018
Трябва доста повече нишесте да се сложи, за да се сгъсти ваниловия крем или много много дълго време да се вари. Аз го държах на котлона сигурно повече от половин час с непрекъснато бъркане, но въпреки това остана сравнително течен. Мислех, че като сложа маслото ще се стегне, но ... тортата ми стана течна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: