Ечемичена супа

Персийска кухня
Източник: ioli
ТИТЛА: Чирак
Дата: 04.02.2014
Ечемичена супа
 
Необходими продукти:
за супата:
150 г лющен ечемик ( изглежда като овесени ядки, продава
5-6 чаши месен бульон (без мазнини) или вода - бульон се и
2-3 настъргани моркова
200 г квасена сметана
сол на вкус
магданоз

за белия сос:
500 - 600 мл прясно мляко
4-5 супени лъжици с връх брашно
80-100 г масло
200 г заквасена сметана
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:
1
В средно голяма тенджера (5 л) изсипете бульона или водата, поставете върху котлон (средна температура). Добавете ечемика и настърганите на ситно ренде или чопър моркови и ги варете около 20 минути (Вари се под капак, но внимавайте защото се разпенва и може да изври. Докато се варят ечемикът и морковите, подгответе бял сос (както е описано по-долу, за да го добавите към супата.


2
Бял сос (около 2 чаши):
Брашното се слага в малък съд и при непрекъснато бъркане постепенно се налива млякото. След като брашното се разтвори напълно в млякото, се слага на умерен огън на котлона и се бърка непрекъснато. След като сместа започне да се сгъстява, се добавя малко сол, черен пипер и маслото.
Забележка: Аз използвах само 80 грама масло, но можете да изберете да използвате по-малко или малко повече. След като заври, съда се маха от котлона и се добавят 100 г заквасена сметана, предварително разбита с вилица или тел.




3
След като белия сос е готов се прибавя на тънка струйка към супата с постоянно бъркане.
Оставете супата се готви на средно-ниска температура, докато се сгъсти малко (10тина минутки) и е готова.
Добавете малко сол и пипер на супата, ако е необходимо.
След като супата е готова, можете да добавите допълнителни 100 г заквасена сметана.

Можете също да добавите малко кориандър или магданоз, сервира се с резен лимон.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2014
Това е вкусна и хранителна супа, подобна на крем супа. Докато живеехме в Иран, ходехме винаги в един и същи ресторант, точно заради тази супа - беше любимата супа на двегодишната ни щерка. Търсих рецептата дълго време, след като успях да я открия, вече често присъства на трапезата ни, особено в студените месеци.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


293 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: