Дзупа Инглезе

„Дзупа” в Италия наричат различни десерти с бисквити или такива с плътността на кейк
Източник: Бон Апети
Дата: 28.08.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
1 ч. ч. брашно
4 яйца
1 ч. ч. пудра захар
2 ванилии
1 щипка сол
краве масло и брашно за формата

за крема:
10 яйца
1 л мляко
350 г захар
50 г натурален шоколад
2 с. л. царевично нишесте
1 шушулка ванилия
1 кг праскови (или 2 буркана компот)

за захарния сироп:
100 г захар
100 мл вода
50 мл билков ликьор

за глазурата:
100 г пудра захар
5 белтъка
1 щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Дзупа Инглезе

Жълтъците се разделят от белтъците (от яйцата за блата) и се разбиват с половината от пудрата захар.

 


2
Дзупа Инглезе 2

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и след това се добавя другата половина от захарта.

 


3
Дзупа Инглезе 3

Жълтъците и белтъците се смесват и се добавят брашното и ванилията. Разбърква се добре.

 


4
Дзупа Инглезе 4

Сместа се изсипва с намазана с размекнато масло и поръсена с брашно форма за кейк. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 20 минути.

 


5
Дзупа Инглезе 5

После блатът се охлажда и се разрязва надве.

 


6
Дзупа Инглезе 6

Яйцата за крема се разбиват и се прецеждат, за да стане кремът по-фин.

 


7
Дзупа Инглезе 7

Млякото (малка част се заделя за нишестето) се загрява със захарта и шушулката ванилия, цепната надве. С черпак се добавя малко от млякото към яйцата, за да се темперират. След това яйцата се изсипват при млякото.

 


8
Дзупа Инглезе 8

Нишестето се разрежда в заделеното мляко и се добавя към яйчената смес. При непрестанно бъркане се оставя на слаб огън, докато кремът се сгъсти.

 


9
Дзупа Инглезе 9

Сваля се от котлона, разделя се на две и към едната част се слага нарязания на кубчета шоколад. Бърка се до разтопяването му. Кремът се оставя да се охлади.

 


10
Дзупа Инглезе 10

Прасковите се разрязват на полумесеци и се запичат на тиган, докато се карамелизират. Ако са от компот само се разрязват на полумесеци.

 


11
Дзупа Инглезе 11

Захарта за сиропа се загравя заедно с водата и когато се разтопи, се налива ликьорът.

 


12
Дзупа Инглезе 12

Във форма за кейк се слага едната половина от блата и се сиропира. Отгоре се подреждат прасковите. Разпределя се крема без шоколад.

 


13
Дзупа Инглезе 13

Отгоре се слага другият блат и се залива с шоколадовия крем. Тортата се оставя в хладилник да стегне поне за 2 часа.

 


14
Дзупа Инглезе 14

Белтъците за глазурата се разбиват на сняг с щипка сол и се добавя захарта. Разбива се и се разпределя върху тортата, като се оформят връхчета с лъжица.

 


15
Дзупа Инглезе 15

Белтъчната шапка се запича с горелка. После тортата е готова за поднасяне.


Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2015
Да, ние сиропирахме само долния блат.
15.
Изпрати
лично съобщение

05.10.2015
Един въпрос! Само единия блат ли сиропираме? Или и двата?
14.
Изпрати
лично съобщение

05.10.2015
За всички, които им се пресича млякото при приготвянето на крема - споделено в мамите по съвет на една туркиня. И аз съм го пробвала и работи този трик. \"Когато разтворите пудинга, нишестето или яйчена смес за крем с малко студено мляко го прехвърляте веднага в студеното мляко, което сте приготвили за крема. Така се слага всичко заедно (студено) на котлона и се бърка до сгъстяване. Никога не се получават бучки.\" А десертът е разкошотия и БРАВО на Лора и Стоян за великолепното изпълнение!:)
13.
Изпрати
лично съобщение

26.08.2015
Много вкусна!
12.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


210 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: