Джуркан спанак с рагу от гъби

Някога това ястие се е приготвяло с джурулек – дървен уред с разклонени къси пръчки в единия край
Източник: Бон Апети
Дата: 19.04.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
750 г спанак
2-3 стръка пресен лук
1/2 ч. ч. олио (100 мл)
4 с. л. брашно
2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
3 стръка копър (1 ч. л. сух)
1 клонка девесил (1 ч. л. сух)
орехови ядки за поръсване
300-400 г печурки
30 г масло
1 домат
1/2 глава лук
1/2 кубче пилешки бульон
2 с. л. бяло вино
2 с. л. зехтин
1 с. л овкусено масло
100 г меко масло
100 г брашно
4-5 стръка магданоз
4-5 стръка копър
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Джуркан спанак с рагу от гъби
Печурките за рагуто се нарязват на филийки, лукът – надребно. Маслото и зехтинът се загряват в тенджера, сипва се лукът и се задушава за 1 минута.
2
Джуркан спанак с рагу от гъби 2
Добавят се нарязаните на филийки гъби и се задушават около 10 минути на тих огън под капак.
3
Джуркан спанак с рагу от гъби 3
Доматът се обелва, почиства се от семето и се нарязва на кубчета. Прибавя се при задушените гъби и лук.
4
Джуркан спанак с рагу от гъби 4
Налива се виното, стрива се кубчето бульон и рагуто продължава да се задушава.
5
Джуркан спанак с рагу от гъби 5
Омекналото масло за ру се смесва с брашното. Добавят се нарязаните наситно копър и магданоз, поръсва се с черен пипер и сол на вкус и се разбърква добре.
6
Джуркан спанак с рагу от гъби 6
Една лъжица ру се слага в рагуто. Останалото овкусено масло се сипва в единия край на лист алуминиево фолио и се завива във фолиото. Пакетчето се оформя като цилиндър и по този начин ру може да се съхранява в хладилник.
7
Джуркан спанак с рагу от гъби 7
Спанакът се попарва във вряла вода за 30 секунди. След това се охлажда със студена вода, отцежда се и се нарязва наситно.
8
Джуркан спанак с рагу от гъби 8
Пресният лук се нарязва на кръгчета и се запържва в предварително загрятото олио. Поръсва се с брашно, разбърква се и тенджерата се оттегля от котлона.
9
Джуркан спанак с рагу от гъби 9
Лукът се подправя с червен пипер, връща се на котлона и се добавя спанакът. Бърка се 1 минута, след това се посолява и се залива с 1/2 ч. ч. гореща вода. Къкри няколко минути, като се разбърква. Накрая се подправя с наситнени девесил и копър.
10
Джуркан спанак с рагу от гъби 10
Джурканият спанак се сервира с рагуто и се поръсва с орехи.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: