„Джърман“ шоколадова торта

Кръстена е на американеца Сам Джърман, производител на тъмен шоколад за готвене. Рецептата се появява през 1957 г. във вестник в Далас и за кратко време придобива невероятна популярност. Ето я и нашата интерпретация
Източник: Бон Апети
Дата: 25.07.2012
„Джърман“ шоколадова торта
 
Необходими продукти:
за блатовете:
2 ч. ч. брашно
4 яйца
1 2/3 ч. ч. захар
250 г краве масло
1 ч. ч. прясно мляко
120 г натурален шоколад
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. сол

за крема:
1 ч. ч. захар
3 жълтъка
80 г краве масло
1 ч. ч. животинска сметана
150 г орехи
1 1/3 ч. ч. кокосови стърготини

за сиропа:
1 1/2 ч. ч. захар
4 с. л. ром
2 ч. ч. вода

за глазурата:
240 г пудра захар
6 с. л. краве масло
5 с. л. сладко кондензирано мляко
6 с. л. какао


Начин на приготвяне:
1
„Джърман“ шоколадова торта

Маслото за блатовете се разбива с 1 1/2  ч. ч. захар,  налива се млякото и се разбърква (ако млякото изглежда като пресечено, това не трябва да ви притеснява).

 


2
„Джърман“ шоколадова торта 2

Добавя се разтопеният на водна баня шоколад, бърка се и след като стане хомогенна смес се прибавят един по един жълтъците.

 


3
„Джърман“ шоколадова торта 3

Брашното се смесва с бакпулвера, содата, солта и ванилията. Половината от тази смес се изсипва при шоколадовата (може да се пресее през сито), разбърква се до хомогенизиране, изсипва се останалата суха смес и отново се разбърква.

 


4
„Джърман“ шоколадова торта 4

Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Една трета от тях се добавя към шоколадовата смес и се разбърква с шпатула. После се прибавят останалите белтъци и пак се разбърква внимателно, до хомогенизиране.

 


5
„Джърман“ шоколадова торта 5

Сместа се разделя в две форми за торта с махащо се дъно, в които се слаага хартия за печене. Стените се намазват с масло. Пече се за 40–45 минути, в загрята на 170 градуса фурна,  с вентилатор. След това блатовете се оставят да се охладят. Всеки се разрязва напречно надве.

 


6
„Джърман“ шоколадова торта 6

Сметаната за крема се смесва със захарта и жълтъците и се кипва. Оставя се на слаб огън докато се сгъсти.

 


7
„Джърман“ шоколадова торта 7

Кокосовите стърготини се запичат на сух тиган.

 


8
„Джърман“ шоколадова торта 8

Смесват се в купа с натрошените орехи и маслото. Бърка се, докато се разтопи маслото. Оставя се да се охлади. После се добавя сметанената смес.

 


9
„Джърман“ шоколадова торта 9

Водата и захарта за сиропа се смесват и се слагат на котлона да кипнат, докато захарта се разтвори. Налива се ромът, сваля се от огъня и течността се оставя леко да се охлади.

 


10
„Джърман“ шоколадова торта 10

Маслото за глазурата се разбива и към него се налива млякото. Захарта и какаото се смесват и се прибавят на два пъти към маслената смес, като се бърка до хомогенизиране.

 


11
„Джърман“ шоколадова торта 11

В подходяща чиния за торта се слага първият блат, сиропира се и се намазва с 1/4 от крема. Слага се вторият блат, отново сироп и отгоре керем. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем.  Отстрани тортата се намазва с част от глазурата.

 


12
„Джърман“ шоколадова торта 12

С помощта на пош отгоре се оформят розички от сместа за глазурата – само по края на кръга. Преди да се нареже, тортата се оставя да се охлади минимум за 4 часа в хладилник.

 


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2019
Тортата е много вкусна , много сладка и в интерес на истината не е никак трудна за направа. Аз замених захарния сироп за блатовете с изстискан сок от мандарини и направих малко повече от глазурата, за да измажа тортата и от горе. Използвах карамелизирани кондензирано мляко и не добавих никаква захар в глазурата. Стана много сладко и така. Със сигурност ще остане в списъка със много сполучливи десерти. Благодаря за рецептата.
3.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Много хубава стана :)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Може ли да не използвам пръстен, понеже нямам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: