Джахнун

Ароматна и много вкусна идея
Източник: Бон Апети
Дата: 30.12.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
100 г краве масло
50 г захар
1 щипка сол
1/2 ч. л. бакпулвер

за соса:
120 мл зехтин „Екстра върджин“
6 зелени люти чушки
3 скилидки чесън
3 шушулки кардамон
1/2 връзка кориандър
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. л. зърна кимион
1/4 ч. л. зърна кориандър
сол и черен пипер на вкус

за сервиране:
6 сварени яйца
3 домата


Начин на приготвяне:
1
Джахнун
В купа се смесват брашното, солта, захарта и бакпулверът, наливат се 300 мл вода и се замесва меко, лепкаво тесто.
2
Джахнун 2
Оставя се да почине 1 час, покрито с прозрачно фолио. След това се разделя на 6 топки.
3
Джахнун 3
Всяка една се разточва (дърпа) върху намазан с разтопено масло плот. Трябва да се получи много тънка кора.
4
Джахнун 4
Маже се с разтопено масло. Единият край се прегъва навътре, срещуположният се прегъва върху него, така че кората да стане правоъгълна.
5
Джахнун 5
Маже се с масло и отново се разточва (изтънява). След това се навива на стегнато руло.
6
Джахнун 6
Трябва да се получат 6 рула. Всяко руло се поставя в парче пергаментова хартия, за да не се слепят по време на печенето.
7
Джахнун 7
В метален съд се поставят три филии хляб, за да обират влагата, покриват се с парче алуминиево фолио. Рулата се поставят отгоре. Съдът се покрива с алуминиево фолио.
8
Джахнун 8
Пекат се 12 часа в загрята на 100 градуса фурна, без вентилатор.
9
Джахнун 9
В хаванче се стриват семената кориандър, кимион и кардамон.
10
Джахнун 10
В блендер се смилат листата от кориандъра и магданоза, почистените от семките люти чушки, чесънът и зехтинът. Прибавят се сол, черен пипер и ароматната смес.
11
Джахнун 11
Доматите се настъргват на едро ренде (без люспата).
12
Джахнун 12
Яйцата се разрязват надве. Джахнунът се поднася с лют сос, сварено яйце и настърган домат.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


182 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: