Дулсе де лече

Източник: Stella Emil Tserkovska
ТИТЛА: Чирак
Дата: 03.05.2016
Дулсе де лече
 
Необходими продукти:
900 мл прясно мляко
200 г захар
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. вода
1 ванилия


Начин на приготвяне:
1
Залейте содата с 2 с. л. вода и разбъркайте. Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта. Поставете на котлона и изчакайте да кипне. Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, затова тенджерата трябва да е висока). Върнете на котлона, който трябва да е включен на умерена към висока степен. Сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри. Варете, като разбърквате през 10 минути. Когато започне леко да се сгъстява, бъркайте по-често (примерно през 1-2 минути).
2
Млякото започва да променя цвета си към жълт и да се сгъстява. Ако в този момент отстраните съда от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят. За дулсе де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато. Времето за приготвяне е около 1 час и зависи от това, на каква температура е пуснат котлонът и каква тенджера използвате (тясна и висока или по-широка).
3
Съвети:
Аз използвам домашно краве мляко или мляко от магазина с висока масленост (минимум 3,6%).
В началото варя на силен огън и щом млякото промени цвета си към жълтеникав, намалявам силата на котлона на умерена температура. За да не загори, бъркам непрекъснато от момента, в който има светъл карамелен цвят. Намалявам котлона с още една степен и продължавам да варя до чист карамелен цвят. Става и по-лъскаво, и гладко.
Когато сместа изстине, се втвърдява (не става съвсем твърда, но все пак трудно се гребва от нея с лъжица) и за това го използвам, когато е все още топло или хладко.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: