Доматена супа с нахут

Изключително богата на зеленчуци и аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 14.03.2013
Доматена супа с нахут
 
Необходими продукти:
800 г домати на кубчета от консерва
1 консерва нахут (400 г)
2 моркова
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 стрък селъри
1 л пилешки бульон
1 топка сирене „Моцарела“ (125 г)
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
2 стръка розмарин
1 дафинов лист
1/2 връзка босилек
сол и черен пипер на вкус

за гремолатата:
2 стръка розмарин
1/4 връзка магданоз
кората от 1 лимон
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Доматена супа с нахут

Морковите и селърито се обелват и се нарязват наедро. Лукът се обелва и се разрязва на четири. Нахутът се отцежда и заедно със скилидките чесън, морковите, селърито и лука се сипват в тава. Заливат се със зехтина, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути, или докато започнат да се карамелизират.

 


2
Доматена супа с нахут 2

Бульонът се сипва в тенджера заедно с доматите, розмаринът и дафиновият лист. Кипва се. След това се добавят печените зеленчуци. Вари се на тих огън 40 минути.

 


3
Доматена супа с нахут 3

Когато зеленчуците са готови, се отстраняват розмаринът и дафиновият лист. Добавя се босилекът и се пасира.

 


4
Доматена супа с нахут 4

После супата се прецежда.

 


5
Доматена супа с нахут 5

Розмаринът и магданозът за гремолата се нарязват наситно, чесънът се стрива на паста, и се смесват с кората от лимон. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


6
Доматена супа с нахут 6

Супата се сервира с настъргана моцарела и гремолата.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2014
Различна от стандартните познати супи в българската кухня, но си заслужава да се опита!
1.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2013
Много ароматна супичка се получи. То при мен стана малко по-гъста, но и така се получи много добре :) Това, което само ми липсваше беше розмарина, странно нямаше в магазина до вкъщи.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: