Доматен хляб

С ухание на розмарин
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
1 пакетче суха мая (7 г)
120 мл прясно мляко
2 с. л. доматен концентрат
140 г сушени домати (от буркан)
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 стрък розмарин
1 ч. л. сол
грис от твърда пшеница за овалване


Начин на приготвяне:
1
Доматен хляб
Брашното се смесва с маята и наситнения розмарин и се разбърква.
2
Доматен хляб 2
Млякото се затопля, добавят се 120 мл топла вода, доматеният концентрат, зехтинът и солта и се разбърква.
3
Доматен хляб 3
Течните съставки се сипват при сухите и се прибавят накълцаните сушени домати.
4
Доматен хляб 4
Замесва се меко и еластично тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
5
Доматен хляб 5
Оставя се да втаса, покрито с прозрачно фолио.
6
Доматен хляб 6
След това се оформя като хляб, поръсва се с грис от твърда пшеница, слага се в тава, поръсена с грис и се оставя да втаса повторно, покрито с кърпа.


7
Доматен хляб 7
Накрая се цепва по дължина.


8
Доматен хляб 8
Пече се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна.



Съвет:
Сложете в сгорещената фурна тава, пълна с камъни и вода, за да се образува пара, така хлябът ще има хубава хрупкава кора.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2021
Ароматен, пухкав и много вкусен.
3.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2016
Много вкусен хляб. А ако остане за следващия ден го нарязвам на филийки 3-4 мм и го пека с малко подправки (чубрица или шарена сол) втори път. Стават фантастични сухарчета.
2.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2015
Любим хляб!
1.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2015
Бързо, лесно, вкусно и мноооого ароматно :) Тъй като нямах розмарин използвах босилек и се получи идеално. Със сигурност ще повторя!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: