Доматен биск с гъби

Гъста доматена супа с гъби, ориз и подправки
Източник: Бон Апети
Дата: 08.02.2010
Доматен биск с гъби
 
Необходими продукти:
4–5 броя домати (600 г стерилизирани)
бялата част на 1стрък праз лук
1/3 глава лук
1 клонка селари (култивирана целина)
3–4 броя пресни печурки
2 с. л. олио
1/2 с. л. балсамов оцет
1/4 к. ч. ориз
4 с. л. течна сметана
1 шепа сушени домати
2 с. л. бяло полусухо вино
1/2 с. л. захар
2 стръка прясна мащерка (1/2 ч. л. суха)
1 кубче пилешки бульон
бял пипер на вкус
сол на вкус
магданоз за декорация


Начин на приготвяне:
1
Доматен биск с гъби
Празът и лукът се нарязват наситно и се задушават за кратко в сгорещеното олио. Прибавят се гъбите, нарязани на филийки, пасираните домати и селарито.
2
Доматен биск с гъби 2
След около 2 минути се налива виното, изчаква се да се изпари и се поръсва захарта. Доливат се 500 мл вода и се стрива кубчето бульон. Всичко се вари около 20 минути под капак на тих огън.
3
Доматен биск с гъби 3
Прибавят се оризът, предварително сварен за 5 минути в подсолена вода и отцеден, и сушените домати, нарязани на малки парченца. Овкусява се с мащерката, бял пипер, балсамовия оцет и сол на вкус. Кипва се и се вари 1 минута.
4
Доматен биск с гъби 4
Сервира се в чинии за супа и със супена лъжица се налива сметана така, че да се получат 4 различни по големина окръжности.
5
Доматен биск с гъби 5
След това с дървено шишче на 4–5 места леко се изтегля сметаната, като се започва от най-малкия кръг и се стига до най-големия. Може да се направи и с острието на нож. Така се получава атрактивната паяжина от сметана. Украсява се с малко накъсан наситно магданоз и се сервира
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


226 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: