Домашно сирене „Крема“

Източник: Елена Миланова
ТИТЛА: Готвач
Дата: 19.04.2017
Домашно сирене „Крема“
 
Необходими продукти:
2 л прясно мляко (сурово)
1 с. л. сол
20 г кисело мляко
10 капки мая за сирене


Начин на приготвяне:
1
Прясното мляко се сварява със солта и се охлажда до 30-32 градуса.

2
Киселото мляко се разбърква с маята за сирене, добавя се малко прясно мляко, за да не остане от сместа по съда и се прибавя към прясното мляко. Разбърква се добре и се оставя на стайна температура под капак за 5 часа.

3
В подходящ гевгир се поставя двойна марля или тензух. Изсипва се млякото и се завързва в тензуха. Добре е, ако може да го оставите да виси - така ще се отцеди по-бързо, но ако нямате възможност - просто ще трябва да постои по-дълго време.

4
Отцеждате го до гъстотата, която ви харесва и го премествате в подходящ съд.


Съвети:
Вземете си прясното и киселото мляко от ферма-производител, особено - киселото мляко (в случай, че не си го подквасите сами). С повечето от млеката, които се предлагат по магазините, сиренето просто няма да се получи.

Премерете точно количествата с мерителна лъжичка. Ако е повече киселото мляко, продуктът ви ще прилича на цедено мляко. Премерете и температурата, до която охлаждате млякото.

Можете да разбиете готовото сирене с миксер (аз не го правя).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: