Домашни кроасани

Несравним е ароматът на тези кифлички с масло...
Източник: Бон Апети
Дата: 07.10.2011
Домашни кроасани
 
Необходими продукти:
525 г брашно
50 г захар
300 мл прясно мляко
300 г краве масло
1/2 кубче мая (20 г)
1 щипка сол
жълтък за намазване
брашно за разточването


Начин на приготвяне:
1
Домашни кроасани

500 г от брашното се пресява в купа и към него се добавят солта и захарта.

 


2
Домашни кроасани 2

Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Прибавят се 50 г разтопено масло.


3
Домашни кроасани 3

Млечната смес се сипва при брашното и се бърка с миксер до получаването на гладко тесто. То се слага в купа, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 3 часа, да втаса.


4
Домашни кроасани 4

В чопър се разбиват останалото брашно и масло.


5
Домашни кроасани 5

Маслената смес се разточва между два пласта фолио и се оставя в хладилник.


6
Домашни кроасани 6

Тестото се слага върху набрашнен плот и с нож се прави разрез под формата на кръст, върху повърхността му.


7
Домашни кроасани 7

След това се разточва, така че отново се получава кръст.


8
Домашни кроасани 8

Маслото се изважда от хладилника и се слага в центъра на тестото.


9
Домашни кроасани 9

Краищата се прихлупват последователно към центъра, като излишното брашно се почиства с четка.


10
Домашни кроасани 10

Тестото се разточва на дълга лента.


11
Домашни кроасани 11

Краищата й се набрашняват и се прегъват към центъра на лентата.


12
Домашни кроасани 12

После се сгъва още веднъж, подобно на брошура. Тестото се завива във фолио и се оставя в хладилник за 20 минути. Изважда се и се разточва отново, като се отстранява излишното масло и брашно и отново се сгъва като брошура. Слага във фолио и после отнов се слага в хладилник за 20 минути. Това размесване и охлаждане се повтарят още веднъж.


13
Домашни кроасани 13

Тестото се разточва на дълга лента със ширина около 20–25 см, като краищата се подравняват.


14
Домашни кроасани 14

След това лентата се нарязва на равнобедрени триъгълници.


15
Домашни кроасани 15

За да могат кроасаните да станат по-широки, долната страна на триъгълника се разрязва с нож.


16
Домашни кроасани 16

Навиват се от широката към тясната част.


17
Домашни кроасани 17

Подреждат се в тава, върху намазнена хартия за печене, като се оставя разстояние между тях. Изчаква се да втасат за 10 минути на стайна температура.


18
Домашни кроасани 18

Отгоре се намазват с разбит жълтък, смесен с малко вода. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна, на средно ниво, с вентилатор, за 15 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

09.05.2021
Не прочетох докрай стъпките, иначе едва ли щях да се захвана. Много време отнемат, но са като "истински" ;)
7.
Изпрати
лично съобщение

24.09.2018
Станаха супер, ще благодаря за хубавата рецепта
6.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2016
Да, Цветелина, няма проблем.
5.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2016
Имам само един въпрос : мога ли да приготвя тестото вечерта,да го оставя в хладилника и да изпека кроасаните на сутринта за закуска ?
4.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2016
Изключително нежни!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


168 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: