Домашна торта с ванилов крем

Вкусен спомен от детството
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 12.05.2019
Домашна торта с ванилов крем
 
Необходими продукти:
за блатовете:
4 яйца
1 1/2 ч. ч. захар
¾ ч. ч. олио
1 кофичка кисело мляко (400 г)
2 ч. ч. брашно
3 ч. л. бакпулвер (пълни)
1 ч. л. ванилия
2 ч. л. натурално какао

за крема:
1300 мл прясно мляко
1 ч. ч. захар
4 жълтъка
9 с. л. фино царевично нишесте (пълни, но без връх)
1 ч. л. ванилия
80 г краве масло
2 ч. ч. смлени орехи
около 150 мл прясно мляко за сиропиране


Начин на приготвяне:
1
Сместа за блатовете приготвих, като в купа сложих яйцата, захарта и ванилията, и разбърках с миксер до пухкав крем. Постепенно при непрекъснато разбъркване добавих олиото и киселото мляко.
2
Брашното пресях с бакпулвера и го добавих към сместа, като разбърквах с кухненска бъркалка. Сместа разделих в три купички по равно. В едната добавих какаото и разбърках до гладка смес.
3
Фурната загрях на 180 градуса. Дъното на форма с падащ ринг и диаметър 26 см покрих с хартия за печене. Стегнах ринга и изразях излишната хартия отвън. Намазах дъното и стените с масло, и изсипах сместа от първата купичка.
4
Разпределих равномерно и пекох около 15-20 минути до суха клечка. Изпечения блат прехвърлих заедно с хартията върху метална решетка и оставих да изстива. Така изпекох и останалите два блата, като какаовия оставих последен.
5
Докато и той изстиваше, приготвих крема. В тенджера с дебело дъно сложих жълтъците, захарта, ванилията и малко от предвиденото мляко. Разбърках до гладка смес, добавих нишестето и ако е нужно още съвсем малко мляко, за да се получи гладка каша. След това изсипах останалото мляко, сложих на затопления котлон и разбърквах постоянно, докато кремът се сгъсти и заври. Веднага го отстраних от котлона и оставих леко да изстине.

6
След това добавих маслото, нарязано на парченца и отново разбърках докато се разтопи. В голяма чиния за торта сложих ринга и разположих един от двата бели блата. Сложих го с тази част нагоре, която се разкри когато отстраних хартията. Съвсем леко покапах с прясно мляко. Не бива да се сиропира много.

7
Нанесох 1/3 от крема, загладих и поръсих с 1/3 от смлените орехи. Сложих какаовия блат. Отново сиропирах леко и намазах с крем. Поръсих с орехи и покрих с последния блат. Нанесох останалия крем и поръсих с орехите. В този момент изпитах задоволство от височината на тортата и как изпълни формата до горе.
8
Оставих тортата да изстине първо на стайна температура, а след това за през нощта в хладилник. Колкото повече престои, толкова по-добре.

Съвет
Чаената чаша, която използвам е с вместимост 250 мл.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

20.08.2019
Тортата е уникална. Върна ме в детството, когато баба ми я правеше. Така и не успя да ми каже рецептата, т.к. винаги правеше всичко "на око". Щастлива съм, че чрез Вас, Албена, открих тази позабравена рецепта!!!!!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: