Домашна торта „Бяла неделя“

Сладка наслада за всички сетива
Източник: Бон Апети
Дата: 13.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
200 г захар
180 г брашно
30 г какао
10 г бакпулвер
10 яйца
краве масло за намазване

за захарния сироп:
200 г захар

за млечния крем:
450 мл прясно мляко
50 мл вино „Марсала“
150 г захар
120 г краве масло (меко)
40 г царевично нишесте
40 г брашно
3 жълтъка

за сметаната:
600 мл животинска сметана
80 г захар
1 шушулка ванилия

за кроканта:
200 г печени лешници със сол
170 г захар

за украса:
80 г бял шоколад
20 г черен шоколад (60%)
30 мл животинска сметана
1 ч. л. олио


Начин на приготвяне:
1
Домашна торта „Бяла неделя“
Яйцата за блата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с 50 г от захарта.
2
Домашна торта „Бяла неделя“ 2
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се добавят към жълтъците, като внимателно се разбърква.
3
Домашна торта „Бяла неделя“ 3
Какаото, брашното и бакпулверът се смесват и се пресяват. Прибавят се към сместа, като внимателно се разбърква с шпатула.
4
Домашна торта „Бяла неделя“ 4
Полученото пандишпанено тесто се излива в две форми за торта с диаметър 24 см, дъното и стените на които предварително са намазани с масло и покрити с пергаментова хартия.
5
Домашна торта „Бяла неделя“ 5
Блатовете се пекат 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
6
Домашна торта „Бяла неделя“ 6
От захарта и 300 мл вода се сварява не много гъст сироп. Оставя се да се охлади.
7
Домашна торта „Бяла неделя“ 7
Жълтъците за крема се разбиват с брашното, нишестето и виното.
8
Домашна торта „Бяла неделя“ 8
Млякото и захарта се кипват, налива се и сместа с жълтъци и кремът се бърка на умерен огън, докато се сгъсти.
9
Домашна торта „Бяла неделя“ 9
След това се прехвърля в купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади.
10
Домашна торта „Бяла неделя“ 10
Охладеният крем се разбива с миксер и в него постепенно се прибавя мекото масло.
11
Домашна торта „Бяла неделя“ 11
Захарта за кроканта се карамелизира, в нея се изсипват накълцаните лешници, разбъркват се и топлият крокант се разстила върху силиконов килим. Оставя се да се втвърди.
12
Домашна торта „Бяла неделя“ 12
Втвърденият крокант се натрошава на ситно.
13
Домашна торта „Бяла неделя“ 13
Студената сметана се разбива със захарта и семенцата от ванилията, докато стане гъст крем.
14
Домашна торта „Бяла неделя“ 14
Всеки блат се реже хоризонтално на три. Върху метална основа за торти се поставя един блат.
15
Домашна торта „Бяла неделя“ 15
Стените на ринга се покриват с хартия за печене. Блатът се сиропира добре, намазва се с млечен крем и се поръсва обилно с крокант.
16
Домашна торта „Бяла неделя“ 16
Отгоре се поставя втори блат, сиропира се, намазва се със сметана и се поръсва се с крокант. Тортата се реди по този начин, като се редуват кремовете, докато свършат всички продукти. Завършва се със сметана, като част от нея се заделя за зафилване. Прибира се за 8 часа в хладилник.
17
Домашна торта „Бяла неделя“ 17
Охладената торта се маже със заделената сметана тънко.
18
Домашна торта „Бяла неделя“ 18
Черният шоколад се разтопява и се смесва с олиото.
19
Домашна торта „Бяла неделя“ 19
Белият шоколад също се разтопява и се разбърква със затоплената сметана.
20
Домашна торта „Бяла неделя“ 20
Тортата се залива с белия шоколад, така че да се разтече леко по стените.
21
Домашна торта „Бяла неделя“ 21
Черният шоколад се слага в пош и с него оформят ивици.
22
Домашна торта „Бяла неделя“ 22
С помощта на шишче се правят характерните шарки.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2021
Страхотна торта Неделя,приятна и лека.
6.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2021
Невероятно вкусна! Стана доста сполучлива!
5.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2018
Моят вариант на “Бяла Неделя”. Еликсир за сетивата.
4.
Изпрати
лично съобщение

11.01.2018
Истинска Неделя х
3.
Изпрати
лично съобщение

28.09.2017
Моята Бяла неделя, послучай рождения ден на скъп човек!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


173 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: