Домашна шунка

Превъзходно мезе
Източник: Бон Апети
Дата: 26.12.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг свински бут без кост (цяло парче)
200 г сол
20 г захар
6 карамфилчета
2 дафинови листа
1 глава лук
1 малка пръчка канела
1/4 ч. л. черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Домашна шунка
Солта се смесва със захарта и черния пипер.
2
Домашна шунка 2
Месото се натрива много добре с подправките.
3
Домашна шунка 3
Слага се в подходящ съд и се поръсва с останалата смес от подправки. Похлупва се и се прибира в хладилник за 7 дни.
4
Домашна шунка 4
Около 200 мл вода се кипва заедно с карамфила и канелата, след което се охлажда.
5
Домашна шунка 5
Месото се залива с ароматната вода. Ако има още сол в съда, се разбърква, за да се разтвори.
6
Домашна шунка 6
Оставя се за 7 дни.
7
Домашна шунка 7
След това се изкисва в студена вода за няколко часа, като водата се сменя няколко пъти.
8
Домашна шунка 8
Покрива се с марля и се навива на руло.
9
Домашна шунка 9
Завързва се стегнато.
10
Домашна шунка 10
Пошира се на 85 градуса във вода, заедно с дафиновите листа и лука – за 1 час и 30 минути.
11
Домашна шунка 11
Потапя се в леденостудена вода за 20–30 минути, за да се охлади шоково.
12
Домашна шунка 12
Прибира се в хладилник за една нощ.




Съвет:
Шунката може да консумира както сурова, така и печена.
Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2020
Здравей, Велине! Да, правилно! Успех в приготвянето и очакваме да споделите какъв е бил резултатът. Поздрави от нас!
10.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2020
Здравейте, Нещо не разбрах, а рецептата изглежда много добра. Искам да ви попитам следното: - Първо месото престоява 7 дни със солта и подправките в хладилника - После му се добавя сместа с карамфила и канелата, и престоява ОЩЕ 7 дни. Т.е. общо 14 дни? Правилно ли съм разбрал? Поздрави и до скоро :)
9.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2018
Като почитател на домашно приготвената храна не се поколебах да пробвам тази рецепта и определено останах доволна!
8.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2017
Браво! Ще я направя скоро. Аз правя шунка със шунковар - до сега съм правила от свинско, пуешко и пилешко филе, както и от свински врат. Във всички случаи за различните меса са подходящи различни подправки и разбира се - е въпрос на вкус.
7.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2016
Спазих точно инструкцийте,не ми хареса нито на вкус нито на мирис.Жалко, възлагах големи надежди :( Може би не съм сложила щипка любов :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


124 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: