Домашна боженска халва

Шекерджийница на село Боженци
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 кг захар
2 - 2 1/2 кг тахан
1 кг орехови ядки
800 г глюкоза
400 г брашно
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Домашна боженска халва
Захарта и глюкозата се смесват в дълбока тенджера. Наливат се 1 – 1 1/2 л студена вода (захарта трябва да "плува" във водата). Разбърква се, след което се загрява на котлона. Бърка се периодично, докато захарта се разтопи. Ври около 10 минути - трябва да се получи гъстотата на локум.
2
Домашна боженска халва 2
Гъстотата се проверява с ръка, като ръката първо се потопява в студена вода, за да се отнеме част от телесната температура. Бърка се в сместа и ръката веднага се потопява в студена вода, за да се предотврати евентуално изгаряне.
3
Домашна боженска халва 3
Прибавя се таханът, температурата се намалява и се бърка, докато се получи хомогенна смес. Изсипва се пресятото брашно, оттегля се от огъня и се бърка, докато сместа започне да се стяга.
4
Домашна боженска халва 4
Когато сместа малко се охлади, се прибавят орехите. Разбърква се добре и се прехвърля в подходяща тава. Оставя се да изстине напълно, след което се прехвърля върху готварска или оризова хартия. Нарязва се и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

17.11.2014
Току що я завърших, но я приготвих с 1/4 от продуктите. Мисля, че за домашни условия е достатъчно. Чудесна е за хора, които обичат мнооого сладко. :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: