Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини

Вкусен и здравословен
Източник: Милко
ТИТЛА: Чирак
Дата: 22.04.2017
Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини
Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини
Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини
Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини
Домашен пълнозърнест хляб със семена и маслини
 
Необходими продукти:
800 г пълнозърнесто пшенично брашно
1 кубче прясна мая
2 ч. ч. вода (топла)
1 белтък
3 с. л. прясно мляко
1 с. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. олио
100 г маслини
2 с. л. чубрица
2 с. л. чубрица
сусам, ленено семе, чиа
шарена сол на вкус (по желание)


Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря във водата. Добавят се солта, захарта, олиото, белтъкът, млякото, пълнозърнестото брашно и семена от сусам, лен и чиа.


2
Замесва се меко тесто, като се поръсва с царевичното брашно, за да не се лепи по пръстите. Оставя се на топло, за 30 минути, да бухне. След това леко се разточва с ръце и в средата се поръсва с почистените от костилките и нарязани на ситно маслини.


3
Тестото се оставя да втаса на топло за около 30-40 минути - в намазнен съд, завито с прозрачно фолио и покрито с хавлиена кърпа. След това се премесва още веднъж. Слага се в намазнена тава и се оформя с ръце. Оставя се на топло, да втаса повторно, за около 10-20 минути.

4
Хлябът се пече 30 минути в загрята на 210 градуса фурна, като на дъното на фурната се слага купичка с вода, за да не става кората много твърда и дебела.

5
След като се извади от фурната, изпеченият хляб се поръсва с вода и се покрива с вестник и хавлиена кърпа за 15-20 минути.

Приятно хапване!


Съвети:
Аз запичам по отделно семената леко на тиган, защото когато ги сложа сурови, не се изпичат добре.

Използвам само домашно приготвена шарена сол с ниско съдържание на сол и богата на подправки (сминдух, розмарин, самардала, царевично брашно, брашно от нахут, червен пипер, лимонена трева и ... някои мои тайни съставки).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: