Домашен хляб с квас и семена

Източник: Silvia Stoynova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 06.02.2017
Домашен хляб с квас и семена
Домашен хляб с квас и семена
 
Необходими продукти:
600 г брашно
100 г семена (ленено семе, слънчогледови семки, чия,
сусам или друг вид семки по избор)
100 г овесени трици
160 г квас
200 мл вода
1 ч. л. хималайска сол
2 ч. л. кафява захар
зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Квасът се разтваря в хладката вода и се добавя захарта.
2
В купа се смесват сухите съставки и към тях се добавя разтвореният квас.
3
Замесва се меко тесто, поставя се в набрашнена купа и се покрива с фолио за свежо съхранение, за да втаса (около 5 часа на стайна температура).
4
След като е удвоило обема си, тестото се премесва с още малко брашно, оформя се и се поставя в намазнена със зехтин и поръсена с брашно тавичка.
5
Оставя се отново да втаса, докато удвои обема си (може и във фурната на около 40 градуса за 2 часа), намазва се със зехтин и се пече в предварително загрята фурна, в която е поставен съд с вода, за да се образува пара. Първоначално се пече около 20 минути на 230 градуса и още толкова на 180 градуса.
6
Оставя се да изстине върху решетка и се консумира добре охладен.


Съвет:
Ако втасва прекасено дълго, хлябът с квас може да добие леко кисел вкус, затова може да го замесите вечерта и да го оставите да втасва в хладилник за 15-20 часа, а на другия ден да го премесите, оформите и изпечете.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: