Добруджански гювеч

Източник: Бон Апети
Дата: 08.09.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
2-3 с. л. прясно мляко
по 1 щипка захар и сол
2 домата
1 патладжан
1 тиквичка
1 глава лук
1 морков
1 картоф
1/2 царевица
8 стръка магданоз
1 ч. ч. червен фасул
1 ч. ч. зелен фасул
1 к. ч. олио
1 с. л. лютеница
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Добруджански гювеч
Брашното се изсипва в тава, добавят се прясно и кисело мляко, мая, яйце, захар и сол и като се налива малко хладка вода, се замесва тесто. Оставя се да втаса, след което се разделя на две еднакви по големина топки.
2
Добруджански гювеч 2
Едната топка (втората се запазва за "Добруджанско кобете") се разделя на две по-малки и се разточва. Глинено гювече се обръща с дъното нагоре и се "облича" с едната кора, като се притиска, така че тестото да полепне добре по формата на гювечето. Краищата на тестото се изрязват.
3
Добруджански гювеч 3
По същия начин се "облича" капакът на гювечето. Изрязаните краища се разточват и от тях се изплита "плитка". Получените форми се поставят в загрята до температура 250 градуса фурна, докато се зачервят.
4
Добруджански гювеч 4
Зеленчуците за плънката се нарязват на малки кубчета. Сгорещява се олио и в него за кратко се запържва лукът. След това постепенно се добавят нарязаните зеленчуци (без доматите) и зърната на царевицата.
5
Добруджански гювеч 5
Налива се малко вода и плънката се задушава до пълната готовност на зеленчуците. Към края се добавят доматите и лютеницата, поръсва се с червен пипер, чубрица, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус.
6
Добруджански гювеч 6
В готовата тестена форма се слага плънката, отгоре се поставя "плитката", похлупва се с тестения капак и се поднася на трапезата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


291 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: