Добруджанска копривена чорба

Източник: Бон Апети
Дата: 17.04.2007
Добруджанска копривена чорба
 
Необходими продукти:
1 клонка девесил (1 ч. л. сух)
6-7 с. л. олио
3-4 ч. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
сирене за гарниране
250 г коприва
50-60 г орехови ядки
3 стръка пресен лук
1 зелена чушка
4-5 стръка копър


Начин на приготвяне:
1
Добруджанска копривена чорба
Копривата се измива добре и се поставя в гевгир, който се слага в тенджера. Залива се с 1 1/2 л вряла вода и се оставя да престои 30 секунди.
2
Добруджанска копривена чорба 2
Зелената чушка се нарязва наситно, стръковете пресен лук - на колелца.
3
Добруджанска копривена чорба 3
Гевгирът се изважда от тенджерата и копривата се охлажда със студена вода. След това се отцежда и се нарязва наситно.
4
Добруджанска копривена чорба 4
Копривата се връща в тенджерата, добавят се наситнените лук и чушка, наливат се 2 с. л. олио и се посолява. Вари се 10-15 минути.
5
Добруджанска копривена чорба 5
Ореховите ядки се счукват или се смилат в блендер.
6
Добруджанска копривена чорба 6
В тенджера се загряват 4-5 с. л. олио, сипват се смлените орехови ядки и се запържват за 15-20 секунди.
7
Добруджанска копривена чорба 7
След това орехите се поръсват с брашно, разбъркват се и се подправят с червен пипер.
8
Добруджанска копривена чорба 8
В съда се наливат няколко черпака от бульона, за да се разтвори брашното.
9
Добруджанска копривена чорба 9
Сместа се налива в тенджерата с копривата, чорбата се разбърква и се оставя да ври около 5 минути.
10
Добруджанска копривена чорба 10
Накрая се подправя с нарязани наситно девесил и копър, ври още малко и е готова за сервиране. Порциите се гарнират със сирене и по желание могат да се овкусят с люта чушка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: