Десерт с кестени

Шоколадово изкушение с кестени, сусамов тахан и лешници
Източник: Бон Апети
Дата: 07.11.2011
Десерт с кестени
 
Необходими продукти:
600 г кестени (300 г готово пюре)
100 мл прясно мляко
250 г черен шоколад
70 г краве масло

за соса:
4 жълтъка
100 г небелени лешници
1 с. л. сусамов тахан
400 мл прясно мляко
1 пакетче ванилия


Начин на приготвяне:
1
Десерт с кестени

Кестените се цепват с малко ножче на кръст в горната част и се пекат в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор за 35–40 минути.


2
Десерт с кестени 2

Кората се отстранява и кестените се пюрират с пасатор, заедно с млякото.


3
Десерт с кестени 3

Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото.


4
Десерт с кестени 4

Към тази смес се добавят и пюрираните кестените.


5
Десерт с кестени 5

Сместа се изсипва във форми за крем карамел или терин форма и се оставя във фризера за 2 часа.


6
Десерт с кестени 6

Млякото за соса се кипва и към него се прибавят ванилията и захрата. Слагат се и жълтъците, които предварително се темперират с горещото мляко.


7
Десерт с кестени 7

Бърка се непрекъснато и когато сосът се сгъсти се прибавят тахана и натрошените лешници.


8
Десерт с кестени 8

Десертът се изважда от формите (нарязва се на парчета, ако е в голяма форма) и се поднася с топлия сос.


 


Съвети:

Ако искате десертът да стане по-сладък, добавете 100 г кафява захар към шоколадово-кестеновата смес.

Вместо тахан, можете да използвате фъстъчено масло

Приема се, че сосът е готов, когато прекарате шпатулата през него и остане следа.




 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


248 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: