Датски великденски хляб

В християнския свят има два големи празника – Великден и Коледа. И между другото в много страни между кулинарните обичаи, свързани с тези празници, има паралели. Знаете, че по света един от емблематичните коледни сладкиши е така наречения щолен. Нещо подобно, но доста по-лесно, се приготвя и за Великден. Рецептата е интересна и много любопитна. Този сладък великденски хляб препоръчваме на всички млади и неопитни домакини, които се страхуват от козунака. Тук няма конци, няма безкрайно дълго месене, няма хвърляне на тесто, но пък за сметка на това имаме един прекрасен вкус и много сушени плодове.
Източник: Бон Апети
Дата: 22.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
1 яйце
1/4 ч. ч. кристална захар
1 ч. ч. прясно мляко
120 г краве масло
1 пакетче суха мая (7 г)
20 г ванилова захар
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. ч. бели стафиди
1/2 ч. ч. тъмни стафиди
1/3 ч. ч. сушени червени боровинки
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Датски великденски хляб

Сушените плодове се заливат с 1 ч. ч. вода, кипват се за 10 минути и котлона се изключва.

 


2
Датски великденски хляб 2

В купа се смесват брашното, сухата мая, солта и захарта. Добавят се топлото мляко, настърганата кора от лимона, ваниловата захар, яйцето и разтопеното масло.

 

 


3
Датски великденски хляб 3

Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си.

 


4
Датски великденски хляб 4

Плодовете се подсушават върху кухненска хартия. Втасалото тесто се разстила, върху него се слагат плодовете, размесва се, оформя се на топка и се оставя отново да втаса в намазнена тавичка.

 


5
Датски великденски хляб 5

В средата на втасалото тестото се слага ринг с големината на яйце и се притиска.

 


6
Датски великденски хляб 6

Пече се за 1 час, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, до златистокафяво. В средата се слага едно боядисано яйце.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2023
Направих го както е по рецепта, стана, просто не ни хареса. Щеше да е добре отгоре да се намаже с нещо (яйце), захарта вътре е малко, а като преседя стана много твърд, нямаше никакви "конци", които да се усещат, не стана лек и пухкав.
6.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2016
Да, Биска Стайко, може.
5.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2016
За първи път правя козунак и се получиии.Благодаря!Вие сте страхотни и помагате на хората да правят чудеса в кухнята! Може ли преди печене да се намаже за блясък?
4.
Изпрати
лично съобщение

19.04.2014
много лесна за приготвяне рецепта. Получава се дори на хора,които нямат опит в месене на козунаци ;) като мен
3.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2014
Почти готов....чакам го да втаса вторият път и нямам търпение да го опитам :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


123 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: