Чорба с нахут

Нахут, сварен като зрял фасул
Източник: nefertifi
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 01.08.2015
Чорба с нахут
 
Необходими продукти:
250 г нахут
1 глава кромид лук
2-3 моркова
1-2 чушки
4-5 скилидки чесън
сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
1 ч. л. шарена сол
1 с. л. джоджен
мазнина (за запържване)


Начин на приготвяне:
1
Нахутът се накисва предварително във вода за 6-8 часа.
2
След това тази вода се изхвърля. Нахутът се залива със студена вода и се слага да се вари.
3
20-30 минути след като водата заври, първата вода от варенето се изхвърля. Нахутът се залива с гореща вода и се вари още 90 минути.
4
Добавят се нарязаните зеленчуци и се вари още около 40 минути (до готовност).
5
Посоляваме 10 минути преди да сложим запръжката. Запържваме брашното в мазнината, до златисто. Добавяме червения пипер и шарената сол. Запръжката се размива с 1 ч. ч вода и се изсипва в чорбата. Оставя се да къкри на бавен огън около 15 минути.
6
Готовата чорба се дърпа от котлона и се поръсва с пресен (или сух) джоджен.

Съвети:
Времето за сваряване на нахута е различно и зависи от самия нахут, а също и от това, дали нахутът ще бъде накиснат предварително. Може да се ползва нахут от консерва, като в такъв случай времето за готвене се намалява драстично, но и на вкус става по-различно.
Нахутът е много полезна храна, богат е на фибри, витамини и минерали, и има положително въздействие за добра костна минерална плътност). Не се препоръчва при подагра и чувствителна лигавица на стомаха.

Ако искате морковите да се сварят по-бързо, ги нарежете наситно или ги настържете на ренде.

Брашното може и да не се запържва, а само да се размие. В такъв случай го размивам в 1 ч. ч. студена вода, след което го добавям към чорбата и се вари 20 минути.

Ако се прави запръжка, се внимава да не изгори червеният пипер - ако тиганът е с тънко дъно, то тогава е достатъчно червеният пипер да се разбърка 2-3 пъти с брашното.

Няма конкретен набор от подправки - чубрицата например също е добра добавка, черен пипер или лют пипер - въпрос на вкус.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2016
Любимата ни нахутена чорбица!!! Благодаря за рецептата!!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


178 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: