Чийзкейк торта

Източник: Кокона
ТИТЛА: Чирак
Дата: 24.06.2010
Чийзкейк торта
 
Необходими продукти:
1 пакет какаови бисквити (2–3 с. л. се оставят за украса)
125 г краве масло (1 пакет)
3–4 с. л. разбита сладкарска сметана (или кисело мляко)
100 г натурален шоколад
20 мл олио (краве масло или прясно мляко)
2 пакетчета крем сирене
200 г заквасена сметана
1 пакет кръгли какаови бисквити (5–6 цели бисквити се оста
1 пакетче желатин
1 пакетче желатин
около 30 г натурално какао на прах
500 мл разбита сладкарска сметана (от нея се отделя малка
100 г натурален шоколад
20 мл олио (краве масло или прясно мляко)
4–5 ягоди (разрязани на половина)


Начин на приготвяне:
1

Заквасената сметана и крем сиренето за крем І се разбъркват добре. Бисквитите се начупват с ръце на по-едри парчета и се добавят в сместа. Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода за около 10 минути и след като набъбне, се разтваря на водна баня при непрекъснато бъркане, като се внимава сместа да не заври, и към нея се добавя разтвореният желатин.

2

Бисквитите за блата се смилат с машинка. Маслото се разтапя леко и се смесва с бисквитите. Добавят се 3–4 с. л. разбита сметана и се разбърква, докато тестото стане на топка. В чиния за сервиране се поставя в ринг. Бисквитената смес се разстила равномерно в него. Шоколадът се разтопява на водна баня с кравето масло и с него се залива бисквитения блат.

3

Върху блата се изсипва първият крем. Заглажда се добре и тортата се оставя за 30 минути във фризер, за да стегне. През това време се приготвя вторият крем. Сметаната за крем ІІ се смесва с какао. 5–6 с. л. от сместа се отделят за намазване стените на тортата. Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода, оставя се да набъбне и се разтваря на водна баня до втечняването му. После се прибавя в останалата сметаново-какаова смес и се разбърква внимателно с лъжица.

4

Тортата се изважда от фризера и отгоре се разпределя вече готовият крем ІІ и пак се заглажда добре. Връща се във фризера за още около 1 час.

5

Изважда се внимателно с остър нож се минава отвътре по стените на ринга, за да се отлепи. Рингът се отстранява. Стените на тортата се намазват с отделената какаова сметана. От бялата сметана се шприцоват няколко розички.

6

Натуралният шоколад за украсата се разтопява с кравето масло на водна баня и се изсипва във фунийка (или сладкарски пош), направена от хартия за печене на сладкиши. Отрязва се връхчето й и се с шоколада се украсява тортата. След това се поръсва с отделените смлени бисквити, а целите се разрязват внимателно с остър нож и се добавят по желание към украсата. Отгоре се разпределят и половинките ягоди и тортата е готова. Добре е да престои поне 2 часа в хладилник, за да се охлади преди консумация.:)

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


121 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: