Чийзкейк с амарети и карамелов сос

Източник: Dima.Stoyanova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 06.05.2020
Чийзкейк с амарети и карамелов сос
Чийзкейк с амарети и карамелов сос
Чийзкейк с амарети и карамелов сос
 
Необходими продукти:
за основата:
100 г смлени амарети (бадемови бисквити)
50 г смлени бадеми
85 г разтопено масло

за крема:
600 г крем сирене (на стайна температура)
170 г кафява захар
2 яйца (на стайна температура)
няколко капки есенция амарето
3 с.л. брашно
1 с.л. настъргана портокалова кора
180 г заквасена сметана

за карамеловия сос:
100 г захар
50 г краве масло
100 мл сметана


Начин на приготвяне:
1
Смлените амарети се смесват в купа със смлените бадеми. Прибавя се разтопеното масло и всичко се разбърква, докато амаретите и бадемите се навлажнят и заприличат на мокър пясък. Сместа за основата се изсипва в намазана с масло форма за торта с подвижни стени, с приблизителни размери 18-20 см диаметър. Разпределя се равномерно и се притиска добре, така че да образува тънък блат. Може да се ползва дъното на плоска чаша. Основата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.
2
Крем сиренето се разбива за минута-две, докато стане пухкаво. Към него се добавя кафявата захар и се разбива още минута-две. Добавят се яйцата, едно след друго и се разбива, докато се усвоят добре от сместа. При нужда, стените и дъното на купата се обират, за да може сместа да стане хомогенна. Слагат се няколко капки есенция амарето. Имайте предвид, че ако ползвате есенция, трябва да сложите наистина много, много малко, защото е изключително концентрирана. Ако нямате, можете да замените с малко бадемова есенция или пък с ликьор амарето. Прибавят се брашното и портокаловата кора. Накрая се слага заквасената сметана.
3
Формата, в която ще се пече чийзкейкът се обвива с 2-3 слоя алуминиево фолио. Това е важна стъпка и не бива да се пропуска, защото чийзкейкът ще се пече на водна баня и фолиото ще го предпази от намокряне. Сместа за чийзкейка се изсипва върху изпечената основа и повърхността се заглажда.
4
Пече се на водна баня за около 50-55 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. След като е готов, вратичката на фурната се открехва и чийзкейкът се оставя да се охлади там за около час. След това се прибира в хладилник за поне 4 часа или за през нощта.
5
За соса в касерола се слага захарта и се оставя да се карамелизира. Когато придобие кехлибарен цвят, се дръпва от котлона и се добавя маслото. Бърка се енергично да се разтопи и след това се добавя сметаната, на тънка стуя. Внимавайте, защото може да пръска! Разбърква се, докато всичко се разтопи и се оставя за няколко минути в касеролата, за да се охлади и сгъсти. След това се изсипва в малко бурканче и се прибира в хладилник за няколко часа. Нужно е да се разбърква от време на време, за да може да се стегне равномерно. След като чийзкейкът е охладен, върху него се излива карамелът и се декорира с амарети.
6
Съвет:

Ако не обичате амарети или бадемовия вкус като цяло, можете да замените бисквитите с обикновени, да пропуснете есенцията и да декорирате по друг начин. Тази рецепта е основна и можете да добавите различни аромати, за да я пригодите към собствените си вкусови предпочитания.

Съвет:
Ако не обичате амарети или бадемовия вкус като цяло, можете да замените бисквитите с обикновени, да пропуснете есенцията и да декорирате по друг начин. Тази рецепта е основна и можете да добавите различни аромати, за да я пригодите към собствените си вкусови предпочитания.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: