Черен пшеничен хляб с ядки и семена

Източник: Ирина Андреева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 21.02.2013
Черен пшеничен хляб с ядки и семена
 
Необходими продукти:
2 ч. ч. черно пшенично брашно
1 ч. ч. бяло брашно
10 г суха мая
50 мл топла вода
1 с. л. захар
1 с. л. сол
300 мл топла вода
1 с. л. какао
50 г сурови слънчогледови семки
25 г ленено семе
малко маково семе
25 г сусам
малко олио за намазване на тавата
за доомесване и набрашняване на тавата черно пшенично брашно


Начин на приготвяне:
1

Пресявате двата вида брашна и ги смесвате в голяма тава.Сипвате солта, какаото и разбърквате добре.

В малка кпичка сипвате маята,захарта и 50 мл вода.Разбърквате и оставяте на топло да шупне. Правите кладенче в брашното и изсипвате маята.

 

 


2

С помоща на топлата вода замесвате меко и гладко тесто.Поставяте го в набрашнена купа и оставяте на топло да втасва, докато удвои обема си.

 

 


3

Смесвате в купичка сусама, лененото семе и слънчогледа.Изваждате вече втасалото тесто и отново в плитката тава го омесвате с тях като ги изсипвате постепенно и месите, докато се разпределят равномерно в тестото.Оставяте малко семена.

 

 


4

Намазвате стените на правоъгълна,тясна форма с олио и поръсвате с малко брашно навсякъде.Слагате внимателно тестото.Отгоре изсипвате останалите семена, заедно с маковото семе. Оставяте да почине 10 мин.

 

 


5

Печете до готовност в гореща фурна на 220 градуса, като поставите малък съд с вода вътре. След първите 15 минути намалявате фурната на 180 градуса и покривате хляба с фолио,за да не изгорят семките.Проверявате дали хляба е напълно готов с дървена клечка.

Оставяте да се охлади във формата.След това го изваждате и нарязвате на филии.

 

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: