Бяла „Шомлой галушка”

Унгарско тирамису
Източник: Бон Апети
Дата: 25.04.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
8 яйца (размер L)
160 г захар
200 г брашно
80 г печени бадеми със сол
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 пакетче бурбонска ванилова захар (10 г)

за крема:
800 мл прясно мляко
4 жълтъка (размер L)
80 г натурално царевично нишесте
140 г захар
250 мл животинска сметана
1 пакетче бурбонска ванилова захар (10 г)

за сиропиране:
350 мл вода
160 г захар
100 г сушени червени боровинки
70 мл бял ром
1 лимон

за соса:
200 г бял шоколад
120 мл животинска сметана
120 мл прясно мляко

за поръсване:
50 г филирани бадеми


Начин на приготвяне:
1
Бяла „Шомлой галушка”
Жълтъците на яйцата за блата се отделят от белтъците и се разбиват с половината от захарта и ваниловата захар, докато побелеят. Белтъците се разбиват с останалата захар, докато се превърнат в сняг.
2
Бяла „Шомлой галушка” 2
Бадемите се смилат не много фино и се прибавят към сместа с жълтъците.
3
Бяла „Шомлой галушка” 3
Сипват се брашното и бакпулверът.
4
Бяла „Шомлой галушка” 4
Разбърква се и белтъците се добавят много внимателно, на няколко пъти, за да не спаднат.
5
Бяла „Шомлой галушка” 5
Сместа се изсипва в покрита с намокрена и намачкана пергаментова хартия керамична тава, пече се около 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, след което се охлажда.
6
Бяла „Шомлой галушка” 6
Кремът се приготвя като 700 мл от млякото се загряват в тенджера. В купа се смесват жълтъците, захарта, нишестето, ваниловата захар и останалото прясно мляко и се разбърква. Част от горещото прясно мляко се налива в купата, за да се изравнят температурите.
7
Бяла „Шомлой галушка” 7
Сместа се изсипва в тенджерата с млякото.
8
Бяла „Шомлой галушка” 8
Оставя се на огъня, докато се получи гъст крем.
9
Бяла „Шомлой галушка” 9
Охлажда се, покрит с фолио за свежо съхранение.
10
Бяла „Шомлой галушка” 10
Разбива се много добре.
11
Бяла „Шомлой галушка” 11
Прибавя се разбитата сметана.
12
Бяла „Шомлой галушка” 12
Водата и захарта за сиропа се смесват и се варят, докато сиропът се уплътни. Отстраняват се от огъня и се прибавят ромът, червените боровинки, лимоновата кора и сокът от 1/2 лимон.
13
Бяла „Шомлой галушка” 13
Сосът се приготвя като се кипват млякото и сметаната и към тях се добавя начупеният бял шоколад. Оставя се на котлона, докато се сгъсти и се охлажда.
14
Бяла „Шомлой галушка” 14
Блатът се реже на три. Първият се поставя в тавата, сиропира се, като се поръсва и с половината боровинки и се намазва с 1/3 от крема.
15
Бяла „Шомлой галушка” 15
Следва блат, сироп с останалите боровинки, крем и отново – блат, сироп и крем.
16
Бяла „Шомлой галушка” 16
Тортата се оставя в хладилник за 6 часа, да стегне добре. След това се поръсва със запечените филирани бадеми. С голяма лъжица се загребва от сладкиша, слага се в чиния и се гарнира със соса.



Съвет:
По желание може да се гарнира, не само със сос, но и с разбита сметана.

Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2016
Това определено не е по мой вкус. Но се изяде.
6.
Изпрати
лично съобщение

25.04.2014
мисля да го направя този десерт като имам повече време
5.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2014
Ганка, размерите на тавата са: дължина: 29 см, ширина: 29 см, височина: 6 см, вместимост: 2,1 л
4.
Изпрати
лично съобщение

27.04.2014
изглежда много вкусен ще го пробвам непременно
3.
Изпрати
лично съобщение

26.04.2014
Да, действително не се разбира за размерите на тавата. И аз се интересувам от това. Моля, уточнете.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


196 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: