Бял ориз с лук и пащърнак

Ароматно безмесно предложение, подходащо да се поднесе индивидуално или като гарнитура към месо
Източник: Бон Апети
Дата: 01.12.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г ориз „Басмати”
1 корен пащърнак (около 200 г)
2 глави бял лук
2 скилидки чесън
150 мл прясно мляко
150 мл животинска сметана
20 г краве масло
20 мл зехтин
сокът от 1/2 лимон
3 дафинови листа
2 стръка мащерка
1/2 ч. л. бял пипер зърна
сол на вкус
стръкчета мащерка за украса


Начин на приготвяне:
1
Бял ориз с лук и пащърнак

Пащърнакът се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява във вода със сока от лимона, докато омекне.

 

 


2
Бял ориз с лук и пащърнак 2

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват на умерен огън в зехтина и маслото, докато омекнат (но не трябва да променят цвета се). Слага се измитият ориз, дафиновите листа и клонките мащерка. Запържва се за кратко. Наливат се млякото, сметаната и 300 мл вода, слага се капак и се оставя на слаб огън за 15 минути. Дърпа се от огъня и се оставя още 5 минути под капак, за да абсорбира влагата.

 


3
Бял ориз с лук и пащърнак 3

Свареният пащърнакът се отцежда и се пасира.

 


4
Бял ориз с лук и пащърнак 4

Към ориза се сипва пюрето от пащърнак, слага се счуканият бял пипер и се посолява. Разбърква се.

 


5
Бял ориз с лук и пащърнак 5

Оформя се с квадратна форма (ринг), отгоре се поставят кенели от ориза, а те се оформят с помощта на две лъжици. По желание се украсява със стръкове мащерка.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: