Бял борш

Вариант на прочутата рецепта от полската кухня, известна и като „Жур“ и „Журек“
Източник: Бон Апети
Дата: 24.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г сурова пушена наденица
400 г заквасена сметана
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 картофа
1 малка глава лук
1 дафинов лист
4 с. л. краве масло
2 с. л. настърган хрян (от буркан)
2 с. л. брашно
1 ч. л. сух майоран
сол и черен пипер на вкус

за сервиране:
4 твърдо сварени яйца
1/2 връзка копър


Начин на приготвяне:
1
Бял борш
Наденицата се вари 20 минути в 2 л вода.
2
Бял борш 2
След това се изважда, охлажда се и се реже на шайби. Около 300 мл от бульона се заделят, а останалият се оставя в тенджерата.
3
Бял борш 3
Лукът, чесънът и празът се нарязват наситно и се запържват в 2 с. л. масло.
4
Бял борш 4
Слагат се в тенджерата с бульона, добавят се обелените и нарязани на дребни кубчета картофи, дафиновият лист и майоранът. Супата се вари, докато картофите омекнат.
5
Бял борш 5
Дафиновият лист се отстранява и супата се пюрира.
6
Бял борш 6
Прибавя се хрянът.
7
Бял борш 7
Брашното се запържва в останалото масло, налива се заделеният бульон и се добавя сметаната. Разбърква се до хомогенизиране.
8
Бял борш 8
Сместа се прелива в супата. Овкусява се със сол и черен пипер. Кипва се и се дърпа от котлона.
9
Бял борш 9
Всяка порция се сервира с шайби колбас и варени яйца и се поръсва с наситнен копър.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.01.2024
Чудесна рецепта. Особено за зимните и студени дни. Много приятен кадифен вкус от сметаната, а в комбинация със сварени яйца е учудващо вкусна :)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.01.2021
Би било чудесно ако споделяте източниците си. Дори редът и написаното не сте си направили труд да видоизмените малко. Копирано 1:1
1.
Изпрати
лично съобщение

16.01.2017
Страхотна супичка! Без яйцата я направих с крутони!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


292 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: