Булгурена салата с патладжан и леща

Източник: Бон Апети
Дата: 15.07.2004
Булгурена салата с патладжан и леща
 
Необходими продукти:
1 ч. ч. леща
1 ч. ч. булгур
2 патладжана (ок. 500г)
1 краставица
1 домат
2 стръка пресен лук
4-5 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 щипка сол
5 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. гранулиран чесън
3-4 стръка прясна чубрица
3-4 стръка магданоз
10 връхчета розмарин
5-6 с. л. олио
2-3 с. л. ябълков оцет


Начин на приготвяне:
1
Булгурена салата с патладжан и леща
Лещата се изплаква и се вари в 5-6 части вода. Булгурът се залива със студена вода (3/4 части вода на 1 част булгур) и се оставя да престои, докато набъбне.
2
Булгурена салата с патладжан и леща 2
Патладжаните се почистват, нарязват се на колелца, осоляват се и се оставят да се отцедят за около 30 минути.
3
Булгурена салата с патладжан и леща 3
Краставицата и доматът се режат на малки кубчета, овкусяват се с олиото, оцета, солта, наедро нарязания пресен лук и се разбъркват.
4
Булгурена салата с патладжан и леща 4
Патладжаните се измиват, подсушават се и се нареждат на дъното на намаслена тавичка. Пекат се 10 минути в силно загрята (до 220 градуса) фурна, след което се обръщат от другата страна и се запичат още 5-6 минути.
5
Булгурена салата с патладжан и леща 5
Доматеният винегрет се приготвя, като доматеното пюре се подправя с олиото, чесъна, ябълковия оцет, ситно нарязаните чубрица, магданоз и розмарин, добавя се сол и се разбърква с тел. Сварената леща и булгурът се поставят в купа. Залива се с винегрета и се оставя да престои 30 минути.
6
Булгурена салата с патладжан и леща 6
Салатата се оформя, като по средата на чинията метален пръстен се пълни с булгурената смес. В двата края на чинията се поставя от овкусените домати и краставици, останалото място се запълва с изстиналите патладжани. Лещата се поръсва с още малко от зехтина, металният пръстен се изважда и салатата се украсява с клонка от чубрица.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: