Брюле от гъши дроб

Предястие за ценители
Източник: Бон Апети
Дата: 16.02.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за брюлето:
250 г гъши дроб
150 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
25 мл коняк
4 жълтъка
сол и бял пипер на вкус

за желето:
180 мл вино „Порто“
70 г сладко от боровинки
2 с. л. захар
1 ч. л. желатин

за гарниране:
150 г сладък хляб (козунак, бриош, млечно хлебче)
кафява захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Брюле от гъши дроб
Гъшият дроб се реже на кубчета.
2
Брюле от гъши дроб 2
Сметаната и млякото се загряват заедно със солта и пипера. Щом кипнат, съдът се отстранява от котлона.
3
Брюле от гъши дроб 3
Прибавя се дробът и се пасира.
4
Брюле от гъши дроб 4
Щом леко се охлади, се добавят жълтъците и конякът и се разбива добре.
5
Брюле от гъши дроб 5
Сместа се разпределя във форми за крем брюле, подреждат се в тава, в която се налива гореща вода. Пече се 10–15 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
6
Брюле от гъши дроб 6
Формите се изваждат от фурната, оставят се да изстинат и се прибират в хладилник за 4 часа.
7
Брюле от гъши дроб 7
Виното, боровинковото сладко и захарта за желето се загряват в касерола на умерен огън. Щом сместа кипне, се оставя още 5 минути, леко да се редуцира.
8
Брюле от гъши дроб 8
Желатинът се разтваря в малко студена вода, загрява се и се слага във виното, разбърква се и се прибира в хладилник, за да стегне.
9
Брюле от гъши дроб 9
Хлябът се реже на тънко и се пече до златисто в загрята на 180 градуса фурна, с вентилато.
10
Брюле от гъши дроб 10
Брюлето се поръсва с кафява захар, карамелизира се с горелка и се поднася с желе и хрупкав сладък хляб.
11
Брюле от гъши дроб 11



Съвети:
Ако е изпечено в големи форми, с лъжици се гребва от студеното брюле, поставя се върху хляб, поръсва се със захар и се карамелизира.

За да нарежете тънки филии хляб, първо го замразете за кратко.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: