Боботие

Южноафрикански специалитет, с родина о.Ява. Леко наподобява познатата ни мусака, но като цяло вкусът е различен, екзотичен и носещ наслада
Източник: Бон Апети
Дата: 05.06.2013
Боботие
 
Необходими продукти:
1 кг телешка кайма
2 глави лук
1 зелена ябълка
30 г пресен джинджифил
4 филии бял хляб
60 г филирани бадеми
сокът от 1 лимон
4 с. л. зехтин
1 1/2 с. л. къри на прах
сол и черен пипер на вкус

за заливката:
4 яйца
300 мл прясно мляко
кората от 1 лимон
1/2 ч. л. индийско орехче
6 дафинови листа
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
250 г бисерен ориз
50 г тъмни стафиди
50 г краве масло
1 с. л. куркума
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Боботие

Лукът, ябълката и джинджифилът се обелват и се нарязват наситно. В половината от зехтина се запържва лукът, прибавят се ябълките, налива се останалият зехтин и се слага джинджифилът.

 


2
Боботие 2

Подправя се с кърито, запържва се леко и се добавя мляното месо. Бърка се енергично, докато се образуват дребни трохи.

 


3
Боботие 3

Овкусява се със сокът от лимона, сол и черен пипер. Кората на лимона се настъргва предварително и се заделя за  заливката.

 


4
Боботие 4

Хлябът се накисва във вода, след това се отцежда и слага в тигана при каймата. Прибавят се филираните бадеми и всичко се запържва добре.

 


5
Боботие 5

Сместа се прехвърля в тавичка и се заравнява.

 


6
Боботие 6

В купа се смесват яйцата, прясното мляко, индийското орехче, настърганата кора от лимона, сол и черен пипер.

 


7
Боботие 7

Заливката се изсипва върху каймената смес, отгоре се подреждат  дафиновите листа, като се притискат леко, за да се покрият с мляко и да не изгорят.

 


8
Боботие 8

Ястието се пече в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор за около 40 минути, след това се охлажда за 15 минути.

 


9
Боботие 9

През това време в касерола се наливат 3 ч. ч. вода, слагат се оризът, куркумата, стафидите, сол и черен пипер. Вари се до готовност на ориза.

 


10
Боботие 10

Когато е готов, оризът се отцежда и се разбърква с маслото.

 

 


11
Боботие 11

Ястието се нарязва на парчета като мусака и се сервира с гарнитурата от ориз.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


137 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: