Боб в тиква

Лора и Стоян готвят с Димитър Димитров от с. Сусам, Хасковско
Източник: Бон Апети
Дата: 27.10.2011
Боб в тиква
 
Необходими продукти:
1 тиква
1 ч. л. канела
1/2 кг смилянски фасул
2 моркова
1 червена чушка
1/2 глава лук
200 г козя саздърма
100 г краве масло

за запръжката:
150 мл сусамски шарлан (нерафинирано олио)
1/2 глава лук
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
2–3 щипки джоджен
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Боб в тиква

От тиквата се отрязва капаче, а вътрещността се издълбава с лъжица до твърдо месо.  Поръсва се с канелата и се пече около 30 минути във фурна, като се слага и капачето.  След това се оставя да изстине.


2
Боб в тиква 2

Бобът (накиснат във вода от предната вечер), се сварява. Когато е готов, към него се добавят нарязаните наедро моркови, чушка и лук. Оставят се да омекнат леко.


3
Боб в тиква 3

Саздърмата се начупва и се слага заедно с маслото в тиган. Запържва се леко, раздробява се с дървена лъжица и се добавя към боба. Оставя се да поври няколко минути.


4
Боб в тиква 4

В друга тенджера, загрята на слаб огън, се сипва шарлана. Слага се наситнения лук и се запържва до златисто. Добавя се брашното и се разбръква. Поръсва се с червения пипер. Разбърква се и запръжката се сипва при боба. Овкусява се със сол и джоджен. Бобът се изсипва в тиквата и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: