Боб със зеле на фурна

С хрупкава коричка от ароматни трохи
Източник: Бон Апети
Дата: 18.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г зрял боб
1 глава прясно зеле (малка)
4 стръка праз
4 скилидки чесън
2 моркова
1 корен пащърнак
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. зехтин
1 с. л. червен пипер
1/2 с. л. копърово семе
сол на вкус

за трохите:
4 филии хляб
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
70 мл студено пресован зехтин
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Боб със зеле на фурна
Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват.
2
Боб със зеле на фурна 2
Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се вода.
3
Боб със зеле на фурна 3
Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват в зехтина. Добавя се зелето и се готви около 5 минути.
4
Боб със зеле на фурна 4
Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер.
5
Боб със зеле на фурна 5
Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и копърово семе.
6
Боб със зеле на фурна 6
Хлябът за трохите се смила с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, сол и черен пипер.
7
Боб със зеле на фурна 7
Ястието се прехвърля в гювеч, поръсва се с трохите и се запича за около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
8
Боб със зеле на фурна 8
Съвет: Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука. По желание, добавете в ястието и домати от консерва.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

28.11.2017
Стана много вкусно :)
3.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2017
Стана по-вкусно отколкото очаквах, при положение че не обичам готвео зеле. Гарнирах с наденица, тъй като вкъщи постното не е на почит.
2.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2017
Много вкусно! Благодаря!
1.
Изпрати
лично съобщение

21.11.2017
Страхотна идея за Бъдни вечер.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: