за месото:
800 г - 1 кг телешко месо
1 бял лук
2-3 моркова
1 праз (бялата част)
1 стрък целина
3 скилидки чесън
2-3 карамфила
сол и черен пипер на вку
букет гарни
за лука:
16-18 броя ситен лук (арпаджик)
20 г краве масло
1 щипка сол
1 щипка захар
за гъбите:
300 г печурки
20 г краве масло
сокът от 1/2 лимон
1 щипка сол
за соса:
40 г краве масло
40 г брашно
сметана, сол и черен пипер на вкус
за подправяне:
100 г сметана
1 жълтък
1-2 с. л. лимонов сок
Букет гарни - букетче от пресни подправки, но аз използвах сухи подправки 3 дафинови листа, мащерка, салвия, розмарин.
Нарязваме месото на едри кубчета. В тенджера кипваме вода, добавяме месото, изчакваме да побелее(около 1-2 минути), след това го вадим с решетъчна лъжица.
Слагаме го в сито и го заливаме със студена вода, за да го охладим. По-удобно е да го правите на порции.
Нарежете морковите на кръгчета. Обелете лука, надупчете го с вилица и забийте карамфила в него. Праза и целината на едри парчета.
Смачкайте чесъна с плоската част на ножа. Сложете всичко в тенджера с дебело дъно (аз ползвах чугунена). Залейте с 2 л вода или телешки бульон (аз използвах кубчета телешки бульон). Добавете подправките, сол и черен пипер. Сложете капака и гответе на тих огън да къкри (котлона на 4) за 2-2,5 часа. От време на време разбърквайте.
Почистете ситния лук и го изсипете в тиган цял. Налейте вода да стига почти до средата на лука. Добавете краве масло, сол и захар.
Изрежете от хартия за печене кръг, който да съответства на големината на тигана. Пробийте го в средата и покрийте лука. Гответе на тих огън до изпаряването на водата. Лукът става полупрозрачен.
Измийте гъбите, нарежете ги. В тиган или тенджерка сложете мъничко вода 2-3 с. л., лимонов сок, краве масло. Гответе ги около 10-15 минути, извадете ги с решетъчна лъжица.
Телешкото трябва да е готово, прецеждаме за да отделим бульона. Месото и морковите слагаме при лука, сварените зеленчуци изхвърляме. В отделна тенджера разтапяме краве масло.
Когато е сгорещено, дърпаме от огъня и сипваме наведнъж брашното и започваме енергично да бъркаме със шпатула. Приготвяме "бяло ру" т.е. кашичката трябва да остане бяла. Когато стане хомогенно, добавяме малко горещ бульон, връщаме на огъня. С едната ръка продължаваме да бъркаме, а с другата доливаме по малко бульон. Добавяте така около литър бульон. Ако искате по-гъст сос - 500 мл.
В готовия ни сос изсипваме месото, морковите, лука и гъбите. Оставете го на тих огън за 10 минути, като бъркате от време на време. Изключете печката. Разбийте жълтъка във сметаната, добавете от соса да го темперирате и го добавете в яхнията. Добавете малко лимонов сок на вкус. Ако е нужно, още сол и черен пипер.
Обикновено се сервира с ориз.