Битербален

Холандския вариант на крокети – с течен център от разтопено сирене
Източник: Бон Апети
Дата: 18.01.2012
Битербален
 
Необходими продукти:
500 г телешка плешка (пилешко месо)
2 жълтъка
2 с. л. брашно (с връх)
2 с. л. краве масло
300 мл телешки бульон
6 с. л. сирене „Гауда“
1/2 с. л. лимонов сок
1 дафинов лист
1 щипка прясно настъргано индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за панировката:
2 белтъка
галета за овалване
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Битербален

Месото се вари 3 часа и половина с дафиновия лист, сол и черен пипер. След това се охлажда, обезципява се и жилите се отстраняват. Нарязва се на малки кубчета. От маслото и брашното се приготвя ру, което се гаси с бульона и се оставя да къкри на слаб огън.

 


2
Битербален 2

Сиренето се настъргва, прибавя се към соса заедно с кубчетата месо, овкусява се с лимоновия сок, индийското орехче, сол и черен пипер и се бърка за кратко.

 


3
Битербален 3

Сваля се от огъня, оставя се леко да се охлади и се разбърква с жълтъците. 

 


4
Битербален 4

От изстиналата смес, с помощта на две лъжици, се оформят топки и се овалват в разбитите на сняг белтъци. След това се овалват в галета.

 


5
Битербален 5

Пържат се на маслена баня за 3–5 минути, докато станат златисти. 

 


6
Битербален 6

Оставят се върху хартия, за да се отцедят от излишната мазнината. По желание се сервират с горчица.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: